Taliban'dan kadınlara bir yasak daha

Afganistan’da kadınların haklarına saldırmaya devam eden köktendinci Taliban yönetimi bu kez de kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarını yasakladı.

Taliban'dan kadınlara bir yasak daha

Afganistan’daki gerici Taliban rejiminin kadın düşmanı politikalarına bir yenisi daha eklendi. Kadın öğrencilerin üniversiteye gitmesini yasaklanmasının ardından, bu kez de sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmaları askıya alındı. Bu kararla birlikte ülkede faaliyet gösteren yerli ve yabancı tüm sivil toplum kuruluşlarında kadınların çalışması yasaklandı. Taliban rejimi, “ikinci bir duyuru”ya kadar bu kararın geçerli olduğunu duyurdu. Söz konusu kararın ülkedeki tüm STK’lara gönderildiği, karara uymayanların lisanslarının iptal edileceği de belirtildi.

Taliban Geçici Hükümeti’nin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık’ta Afganistan’daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimat ile kadın öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya kadar ara verildiğini duyurmuştu. Taliban’ın kadın öğrencilere yönelik öğrenim yasağına pek çok ülke tepki göstermişti. Geçen yıl 15 Ağustos’ta Taliban’ın Afganistan’da yönetime gelmesinden sonra, kamu ve özel sektörde çalışan çok sayıda kadın işini kaybetmişti.