Taliban, insan hakları komisyonunu kapattı

Geçici hükümetin Sözcü Yardımcısı Inamullah Samangani, çok fazla ayrıntıya yer vermeyerek "İnsan haklarıyla ilgili faaliyetleri yürütecek, yargıyla bağlantılı örgütlerimiz var" dedi.

Taliban, insan hakları komisyonunu kapattı

15 Ağustos 2021’de Afganistan’da kontrolü tamamen ele geçiren Taliban yetkilileri, Afgan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu’nun (AIHRC) ‘gerekli görülmediği’ için feshedildiğini açıkladı.

Geçici hükümetin Sözcü Yardımcısı Inamullah Samangani, çok fazla ayrıntıya yer vermeyerek “İnsan haklarıyla ilgili faaliyetleri yürütecek, yargıyla bağlantılı örgütlerimiz var” dedi.

Feshedilen komisyonun faaliyetleri, ülkede kontrolün ele geçirildiği geçen Ağustos ayında tamamen durdurulmuştu.

Radikal İslamcı örgüt, iktidarı ele geçirdikten sonra seçim komisyonu ve Kadın Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok kurumu daha kapatmıştı.

Milli Güvenlik Kurulu ve ‘ülkede barış ortamının oluşturulmasını amaçlayan’ uzlaşma konseyi de geçici hükümetin ilk yıllık bütçesini açıkladığı hafta sonu kapatılmıştı.

Samangani, “Bu kurumlar gerekli görülmediği için feshedildi. Ancak gelecekte ihtiyaç duyulursa faaliyetlerine devam edebilirler” ifadelerini kullandı.