Tahir Elçi cinayetinin 4'üncü duruşması başladı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili 3'ü polis 4 kişinin yargılandığı davanın 4'üncü duruşması başladı.

Tahir Elçi cinayetinin 4'üncü duruşması başladı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 günü Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kentteki silahlı çatışmaların kültürel miras varlıkları üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekmek için Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı açıklama sonrası çıkan çatışmada yaşamını yitirdi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin 3’ü polis 4 kişinin yargılandığı davanın 4. duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Evrensel‘in haberine göre; tanıkların dinlendiği önceki duruşmada “Tahir Elçi’yi örgüt mensupları vurdu” diyen gizli tanıklardan biri ilk ifadesini hatırlamazken, diğeri ise ifadesini değiştirmiş, açık tanıklardan biri ise “kandırıldığını” söylemişti. Diğer iki açık tanıktan biri olay anında cezaevinde olduğunu, diğeri ise Diyarbakır’da olmadığını ifade ederken dava, keşif talebi daha sonra değerlendirilmek üzere ertelenmişti.

Bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Türkan Elçi, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Urfa Milletvekili Nurettin Maçin, bölge baroları katıldı.

TBB KATILIMCI TALEBİNDE BULUNDU

Duruşmada, TBB Başkanı Erinç Sağkan, Tahir Elçi’nin kamu görevini yerine getirirken katledildiğini belirterek TBB adına katılımcı talebinde bulunduklarını iletti.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, “Yasama görevini yerine getirmek için buradayım ismimin zapta geçilmesini istiyorum” dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, dün İstanbul’da öldürülen Dilara Yıldız avukat ölümlerine dikkat çekerek “Maalesef Türkiye’de avukatlar öldürülmeye devam ediyor” dedi. Eren, “Biz hep şunu söyledik neden 4 yıl 6 ay canlı yayında işlenmiş bir cinayet soruşturmaya dönüştürülmüyor. Önceki duruşmadaki tanık ifadelerine dikkat çekerek geçen celse de neyi dinledik olaya dair hiçbir görgü tanıklıklarının olmadığı söz konusu savcılar tarafından yönlendirildiklerini ve işkence gördüklerini söylediler. Mahkeme bu konuda hiçbir şey yapmadı. Savcının yaptığı suçtur. CMK çok açık. Olay yerinde inceleme yapılması gerekiyordu, yapılmadı. Deliller toplanabilirdi toplanmadı. Soruşturma eksik yürütüldü. Soruşturma başladığı günden itibaren soruşturma makamları herhangi bir işlem yapmamış. Soruşturma makamları neyi bekledi?” diye sordu.

Nahit Eren, önceki duruşmada tanık olan Deniz Ataş’ın savcı tarafından işkence gördüğüne dair ifadesini okuyarak savcı hakkında şikayette bulunacaklarını söyledi. Eren, “Bir şekilde cinayet biliniyor, bunu dönemin başbakanı da söylüyor. Bir başbakan döneminde işlenen cinayeti siyasi suikast olarak tanımlar mi? Savcı dosyayı manipüle ediyor. İlgili savcı hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Sizler bulunmazsanız biz şikayette bulunacağız. Bizim bu suikastı aydınlatmamız lazım” dedi.