Tacik-Kırgız sınırında çatışma: 3 Tacik askeri yaralandı

Tacikistan-Kırgızistan sınırında yaşanan çatışma sonucunda ilk belirlemelere göre 3 Tacik askerinin yaralandığı belirtildi.

Tacik-Kırgız sınırında çatışma: 3 Tacik askeri yaralandı

Kırgızistan Sınır Güvenlik Servisi, Kırgız ve Tacik sınır muhafızları arasında çatışma yaşandığını duyurdu.

Çatışmanın, Kırgızistan’ın İsfana ve Batken kentlerini birbirine bağlayan karayolunun Tacik ordusu tarafından trafiğe kapatılması nedeniyle çıktığını belirten Sınır Güvenlik Servisi, Tacik tarafı bomba atarlar ve havan topları kullandığını ifade etti. Bölgeden aktarılan bilgilere göre çatışmada 3 Tacik askeri yaralandı.

Sputnik‘in haberine göre, Tacikistan Sınır Güvenlik Servisi ise, ilk ateş açan tarafın Kırgızlar olduğunu ve Tacik güvenlik güçlerinin karşılık verdiğini bildirdi.

İki ülkenin bürokratlarının gerilimi düşürmek için sınır bölgesine gittiği açıklanırken sınırda alarm durumu ilan edildiği ve iki ülkeden güvenlik güçlerinin bölgeye intikal ettiği ifade edildi.

‘ÇATIŞMA SÜRÜYOR’

Kırgızistan’ın Batken Bölge İdaresi Sözcüsü Kunduz Jorobekova, çatışmanın devam ettiğini açıkladı.
Kırgızistan Savunma Bakanlığı da sınır bölgesindeki hastanelerin teyakkuza geçirildiğini belirtti.
Bu arada Kırgızistan’ın İsfana kentine bağlı Somonyon köyündeki kadın ve çocukların güvenli bir yere tahliye edildiği de gelen bilgiler arasında.

KGAÖ’DEN ATEŞ KES ÇAĞRISI

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Basın Sözcüsü Vladimir Zaynetdinov, taraflara derhal ateşkes uygulama çağrısı yapıldığını duyurdu.

Zaynetdinov, “KGAÖ Genel Sekreteri Vladislav Zas, Tacikistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Nasrullah Mahmudzade ve Kırgızistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Marat İmankulov’la telefon görüşmeleri yaparak sınırda taraflar arasında derhal ateşkes sağlanması çağrısı yaptı” dedi.