Stoltenberg'ten Ukrayna'nın NATO üyeliği hakkında kritik açıklama

"Doğu bloğunda varlığımız ikiye katlandı. Bu çok ciddi bir ek güç anlamına geliyor. Hem havadan hem karadan destekliyoruz. Her türlü saldırıya karşılık vermeye hazırlıklıyız. Yarın gerekli kararları alıp 4 savaş grubu daha göndereceğimizi duyuracağız."

Stoltenberg'ten Ukrayna'nın NATO üyeliği hakkında kritik açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yarınki kritik NATO zirvesi öncesinde açıklamalarda bulundu.

Rusya’ya yönelik sert açıklamalarda bulunan Stoltenberg, kimyasal silah tartışmaları hakkkında konuştu.

Stoltenberg, ”Kimyasal silahların kullanılması tamamen çatışmanın doğasını değiştirir. Çok ciddi sonuçlar doğurur. Bence iletmemiz gereken en önemli mesaj bu” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg’in açıklamaları şöyle:

”Burada yeni bir güvenlik gerçeği ile karşı karşıyayız. Yarın Ukrayna’ya yönelik desteğimiz tashik edeceğiz. Ukraynalıların temel haklarını korumalarına yardımcı olacağız. Son aylarda müttefikler askeri desteklerini de arttırdı. Yakıt ve mühimmat sağladık. Finansal destek sağladık ve mültecilere ev sahipliği yaptık. Ukrayna’nın kimyasal biyoloji saldırıra karşı koruyacak techizatlar konusunda da anlaşmaya varmayı umuyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız. Savaşın Ukrayna dışına taşmasını engellemiz gerekiyor. Aynı zamanda başka ortaklara yönelik desteğin de artmasını bekleyeceğiz. Birlikte çalışarak onlara yardımcı olmalıyız. Şu anda güvenlik çevremiz tamamen değişmiş durumda.

Müttefikler Çin’in maddi destek sağlamasından endişeli. Aynı zamanda Belarus’a da bir çağrımız olacak. Onlar da işgale destek olmamalı.

“DOĞU BLOĞUNDA VARLIĞIMIZ İKİYE KATLANDI”

Tüm müttefikler daha fazla yatırım için anlaşma sağlamalı. Rusya’nın karşısında duruyoruz ve tüm müttefiklerimizi koruyoruz.

Öncelikle şunu anlamamız gerekiyor. Eşi benzeri görülmemiş bir NATO varlığı var bölgede. Doğu bloğunda varlığımız ikiye katlandı. Bu çok ciddi bir ek güç anlamına geliyor. Hem havadan hem karadan destekliyoruz. Her türlü saldırıya karşılık vermeye hazırlıklıyız. Yarın gerekli kararları alıp 4 savaş grubu daha göndereceğimizi duyuracağız.

Pekin bağımsız devletler konusunda Rusya’dan yana destek vermeye başlamıştır. Bu kapsamda ciddi anlamda dezonformasyon vermeye de başlamıştır. İttifak, Çin’in Rusya’ya teçhizat desteği verdiğinden de endişe etmektedir.

”UKRAYNA’NIN NATO ÜYELİĞİ GÜNDEMİMİZDE YOK”

Ukrayna’nın NATO üyeliği gündemimizde yok. Ukrayna’ya desteğimizi arttıracağız ama bu savaşın topyekün bir NATO-Rusya savaşına dönüşmesine engel olmalıyız.”