Somalı aileler: Cezasızlık Bartın’ın önünü açtı

Erdoğan, 2014 yılında Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçinin ailesi için benzer sözler ifade etmiş, tepkiyle karşılanmıştı.

Somalı aileler: Cezasızlık Bartın’ın önünü açtı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bartın’da yaptığı açıklamalara tepki gösteren Somalı aileler, “Soma’nın hesabı sorulsaydı, bugün Bartın faciası olmayacaktı” diyerek, acının satın alınamayacağını belirtti.

Soma maden faciasında eşi Mustafa Kaya’yı kaybeden Naciye Kaya da Soma’da sorumluların cezalandırılması için büyük bir mücadele verdiklerini dile getirdi. Kaya, “Soma faciasının sorumlularını cezasız bırakarak, Bartın faciasının önünü açtılar. Eğer gerçekten sorumlulara gereken cezalar verilseydi bugün Bartın faciası olmayacaktı. Ama malesef öyle olmadı. Yine 41 canımız gitti” diye belirtti. Kaya, “Erdoğan iner inmez para açıklaması yaptı. Bu daha çok insanın içini acıtıyor. Parayla insanların acısını dindirmeye, satın almaya çalışıyorlar. Hiç bir para hiç bir acıyı dindirmemiştir. Acılı ailelere para vereceğine faciaların yaşanmaması için önlem alsaydı, oraya harcama yapsaydı, bugün bunlar yaşanmazdı” ifadelerini kullandı.

Soma maden faciasında eşi Ali Kavas’ı kaybeden Gülten Kavas, “Erdoğan neyi araştıracak ki? Soma’da 301 kişi öldü. Onun arkasını araştırdı mı? Olayın üstünü kapattılar, gittiler. Bu da aynısı olacak. Yine 41 kişinin ocağı söndü. Onların da bizim gibi hayatı bitti. Televizyonda izlediğimde kendi acımıza döndüm. Bizim yaşadıklarımız gözümün önüne geldi. Babasız evlat büyütmek çok zor. Bartın’ı gördükçe yüreğim parçalandı. İçim bir kez daha yandı. Diyecek başka birşey bulamıyorum. Ailelere sabır diliyorum” dedi.