SOL Parti'den Fatsa'da fındık mitingi: Emeğimizden çalıp emperyalist tekelleri zengin ettiler

“Bizim fındığımızı 20 yılda değersizleştirdiler. Ben de burada fındık bahçelerinde büyüdüm. Fındık ekmektir, fındık okuldur, düğün-dernektir. Hepsinden alıkoydular. Emeğimizden çalıp emperyalist tekelleri zengin ettiler. "

SOL Parti'den Fatsa'da fındık mitingi: Emeğimizden çalıp emperyalist tekelleri zengin ettiler

SOL Parti, Ordu’nun Fatsa ilçesinde üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için fındığın kilo fiyatının 70 lira olması talebiyle dün miting düzenledi. “Fındığımıza, emeğimize, doğamıza sahip çıkalım” çağrısıyla düzenlenen mitingde fındıkla ilgili taleplerin yer aldığı dövizler taşındı, pankartlar açıldı.

Mitingde ilk konuşmayı SOL Parti PM Üyesi Pelin Bektaş yaptı. Bektaş şunları söyledi:

“Bizi fındıkla yaşayamaz hale getiriyorlar. Bugün bir kilo fındıkla pazarda poşet dolduramıyoruz. Biz fındık çuvalını sırtlayıp patikalara düşenleriz. Fındıkla geçiniriz eve ekmek götürürüz. Çocuklarımızı fındıkla okuturuz. Çocuklarımız için ışkın alır dar eder fındık toplarız.

İşgalci şirketler ve onlara yasalarla yardım eden işbirlikçiler. Soyguncular saray oturanları, çocuklarımızın geleceğini çalıyorlar bize yeme içme okuma diyorlar. Onlar fındığa ekmeğe canımıza düşmanlar. Altın diye diye nefese toprağa hayata umuda düşman oldular. Biz emeğimizin ürettiğimizin fındığımızın değerini de kıymetini de biliyoruz. Hakkımıza sahip çıkmak için yan yanayız.

Fındık bizim canımız 70 lira hakkımız! Bugün sömürenler emekçilerden korkuyorlar bizden korkuyorlar. Bu memleketin dağı taşı havası suyu bu memleketin genci çiftçisi kadını onlardan alacaklı. Bizler biliyoruz. Her gecenin sabahı gelir. Biz geliriz. Özgürlüğün emeğin dayanışmanın zamanı şimdidir artık yeter! Onlar kaybedecek biz kazanacağız!”

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyin ise şunları kaydetti:

“Bizim fındığımızı 20 yılda değersizleştirdiler. Ben de burada fındık bahçelerinde büyüdüm. Fındık ekmektir, fındık okuldur, düğün-dernektir. Hepsinden alıkoydular. Emeğimizden çalıp emperyalist tekelleri zengin ettiler. Avucumuzda ne varsa sömürdüler. AKP iktidara geldiğinde dediler ya yerliyiz milliyiz diye IMF ve Dünya Bankasının emrindeler. Onlar istedikleri için Fiskobirlik’i tasfiye ettiler. Fiskobirlik halkın güvencesi olan bir kurumdu onu tasfiye ettiler. Üreticilerin cebinden çıkan malıyla aldığı mülkü Fiskobirlik’in tüm varlığını zenginlere peşkeş çektiler. O Fiskobirlik’in yerine ne yaptıklarını siz iyi biliyorsunuz! Bu iktidar böyle bir iktidar. Yoksuldan alıp zengine veren bir iktidar.

Ama artık buna ‘Dur’ demek zorundayız. Hayat pahalılığının bu kadar yüksek olduğu bir yerde bütün fiyatların 3- 4 katına çıktığı yerde biz bir kez daha söylüyoruz fındık en az 70 lira olmalı ve bu enflasyon ortamında sürekli güncellenmelidir. Zenginin parasına kur güvencesi verenler emekçilerin hakkını vermek zorundadır. Fındığı bekleyen bir tehlike de bu Fatsa’nın tepesini oydular siyanürle zehirleyip yok ettiler toprağımızı. Fındık bu acımasız tekellerin elinde mahvoldu. Taş ocaklarıyla mahvoldu. Biz bu ülkenin yurtseverleri, devrimcileriyiz. Bu toprakları emperyalist tekellere peşkeş çekenlere hesap soracağız. Madeniyle tefecisiyle hepsini bir bir kovacağız. Buna inancımız tam. Bunu başarmak zorundayız.”