Soçi görüşmesinin gündeminde "Suriye'ye yönelik operasyon" var

Suriye operasyonu için Tahran Zirvesi’nde hem Rusya hem de İran tarafından onay alamayan Erdoğan bu sefer Soçi’de operasyon onayını zorlayacak.

Soçi görüşmesinin gündeminde

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın operasyon dâhil birçok konuyu görüşmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de bir araya gelecek. En önemli gündem maddesinin Suriye operasyonu olacağı masada aynı zamanda tahıl sevkiyatı, Ukrayna’da devam eden savaş ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de konu başlıkları olarak ele alınacak. Ekonomik ilişkilere dair konular içerisinde Akkuyu Nükleer Santrali de yer alacak. Çoğunluk hisseleri ROSATOM’um (Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu) olan Akkuyu Nükleer AŞ’nin Türkiye firması IC İçtaş İnşaat AŞ ile sözleşmesini feshetmesine değinilecek.

Görüşmede yer alacak konu başlıklarını aktaran Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da “Görüşmeler, ikili işbirliği konularına, ekonomiye ve Suriye ve Ukrayna krizleri gibi bölgesel sorunların ele alınmasına atfedilecek. Ukrayna limanlarından tahılın çıkarılmasıyla ilgili mekanizmanın işleyiş verimliliği konusunda saat ayarı yapmak için de iyi bir fırsat olacak” ifadelerini kullandı.

Tahran Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulunan Putin, “Suriye konusundaki diyaloglarımızla, Suriye halkının kendi inisiyatifiyle karar almasını sağlamamız lazım. O yüzden anayasa komisyonu oluşturulmuştu. Suriyeliler kendi aralarında anlaşmalı. Bağımsız ülkelerin geleceğini kurmak için bazı adımlar atılmalı” diyerek operasyona karşı çıktığını belirtmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçen hafta Suriye’nin kuzeyine yönelik olası operasyon hakkında “Bunun için kimseden izin alacak değiliz” demişti.