Sınıf Tavrı'ndan Lüleburgaz'da 'İşçi Sınıfı ve Ekonomik Kriz' paneli

Sınıf Tavrı'nın çağrıcısı olduğu 'Ekonomik krizin işçi sınıfı üzerindeki etkileri' paneli aralarında Zefer Aydın ve İzzettin Önder'in de katılımıyla gerçekleşti.

Sınıf Tavrı'ndan Lüleburgaz'da 'İşçi Sınıfı ve Ekonomik Kriz' paneli

Sınıf Tavrı tarafından düzenlenen ‘Ekonomik krizin işçi sınıfı üzerindeki etkileri’ konulu panel Lüleburgaz’da gerçekleştirildi. Lüleburgaz Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan salonunda panelin moderatörlüğünü Kemal Parlak üstlenirken, Prof. Dr. İzzettin Önder, Yazar Zafer Aydın ve cam işçisi Koray tokatlının konuşmacı olarak katıldı. Panelde ekonomik kriz, asgari ücret ve toplu iş sözleşmeleri ve sendikaların rolü konuşuldu.

 

Kemal Parlak‘ın yaptığı açılış konuşmasında, işçi sınıfının birikmiş sorunları konu edindi. Yaşanan sorunların temelinde işçilerin emeğiyle gerçekleştirilen değerlerin paylaşımıyla başladığını, var olan bütün sorunların bu paylaşım ile ilgili oluğunu yaratılan bu değerlerin çok az bir kısmının patronlar tarafında ücret adı altında işçilere ödendiğini, ülkemizde ve bir çok ülkede asgari ücret ve toplu iş sözleşmeleri ile ücret ortalamasının belirlendiğini ve sendikaların rolünü anlattı.

Prof. Dr. İzzettin Önder, ekonomik kriz ve sonuçlarını anlatırken sorunun kapitalist sistem sorunu olduğunu vurguladı asgari ücret kavramını ret ettiğini işçilerin kendi ürettiklerini istemeleri gerektiğini, bunun içinde bu sistemin değişmesi gerektiğini önce sınıfın politik zeminin güçlenmesi gerektiğini politikadan örgütlülüğe gidilmesi gerektiğini belirtti.

Yazar Zafer Aydın, sendikaların tarihsel sürçlerini anlatırken ülkemizde işçilere yönelik yapılanları anlattı hak yerine lütfun, mücadele yerine vesayetin tarihsel örnekleri ile anlattı. Önemli olan işçilerin hak arama ve mücadele kültürlerinin gelişmesini ve bunun içinde sendikaların bu günkü olumsuz rollerinin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Cam işçi Koray Tokatlı, bugün yaşanan ekonomik krizin bütün kesimler üzerindeki etkilerini örnekleri ile anlatı. Cam işçilerinin sorunlarına vurgularda bulunarak kendilerinin verdikleri mücadeleyi anlattı.