Sedef Kabaş’ı tutuklayan hakimin, 4 yılık kıdemi yok!

Gazeteci Sedef Kabaş hakkında tutuklama kararı veren sulh ceza hakimi Furkan Bilgehan Ertem'in kıdeminin Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 21 Aralık'ta aldığı ilke kararlarına uymadığı, 3 yıl 10 aylık meslek kıdemi olduğu ortaya çıktı.

Sedef Kabaş’ı tutuklayan hakimin, 4 yılık kıdemi yok!

Gazeteci Sedef Kabaş’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanmasına karar veren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi Furkan Bilgehan Ertem’in 3 yıl 10 aylık meslek kıdemi olduğu ortaya çıktı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 21 Aralık’ta aldığı ilke kararına göre hakimlerin İstanbul gibi birinci bölge yargı çevresinde sulh ceza hakimi olmak için 4 yıl aynı bölgede görev yapması gerekiyordu.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre ,yargıya 2018’den avukatlıktan geçen Ertem ise bu kriteri taşımıyor.

Furkan Bilgehan Ertem, Ankara Hakim adayıyken 19 Mart 2018 tarihinde HSK’nın yaptığı kura kararnamesiyle İstanbul Hakimliği’ne atandı.

2008’de Dokuz Eylül Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Ertem, 2012’den itibaren avukatlık yapmaya başladı. Hakim adaylığı sınavını kazanan Ertem, 2018’de ilk olarak İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine getirildi. Ertem, bu görevde bir yıl dahi kalmadan 10 Temmuz 2019 tarihinde çıkarılan müstemir yetki kararnamesiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi oldu.

Oysa AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Mart 2021 tarihinde açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda sulh ceza hakimliğine yapılacak yetkilendirmelerde asgari kıdem şartı getirileceği vurgulanmıştı. Planda, sulh ceza hakimliklerinin, idari yaptırım kararlarına karşı yapılan başvurularda ihtisaslaşmaları sağlanacağı ifade edilmişti.

HSK, bu kapsamda 21 Ocak 2022’de Resmi Gazete üzerinden “Sulh Ceza Hakimlerinin Kıdem Şartına İlişkin İlke Kararı” yayımladı. Bu karar kapsamında İstanbul ve Ankara’nın arasında bulunduğu “birinci bölgede” görev yapan sulh ceza hakimleri için bu bölgede 4 yıl görev yapma şartı getirildi. Ancak Ertem, şu an İstanbul’da 3 yıl 10 ay 3 gündür görev yapıyor. Bu ilke kararı uyarınca Ertem’in sulh ceza hakimi olarak görev yapmaması gerekiyor.