Sağlıklı gıdaya ulaşamayanların sayısı 4,6 milyon arttı

DİSK-Genel İş, Gelir Yaşam ve Yoksulluk Araştırma Bülteni'ni yayımladı. Sağlıklı gıdaya ulaşamayanların sayısı 4,6 milyon arttı.

Sağlıklı gıdaya ulaşamayanların sayısı 4,6 milyon arttı

DİSK-Genel İş Araştırma Dairesi emar’ın “Gelir Yaşam ve Yoksulluk Araştırma Bülteni” yayımlandı.

Araştırma raporuna göre öne çıkan başlıklar şu şekilde:

ENFLASYON AB ÜLKELERİNİN 9, OECD ÜLKELERİNİN 8 KATI

Türkiye’de enflasyon, Türkiye’de Mayıs ayı enflasyon oranının AB üye ülke ortalamasının 9 katı, OECD üye ülke ortalamasının da 8 katı oldu.

YOKSULLAR ENFLASYON KARŞISINDA GIDAYA ULAŞAMIYOR

Gıda enflasyonunun artış oranı, genel enflasyon oranının çok üstündedir. Mayıs ayı TÜİK verilerine göre gıda enflasyonu yüzde 91, 6 olarak açıklandı. Bu oran Nisan ayı AB üye ülke ortalamasında 8,6, OECD üye ülke ortalamasında ise 11,5’dir. Yani Türkiye’de gıda enflasyonu AB’nin 10,3 katı, OECD üye ülkelerin ise 7,7 katıdır.

SAĞLIKLI GIDAYA ULAŞAMAYANLARIN SAYISI 4,6 MİLYON ARTTI

Gıda enflasyonunun yüksekliği halkın gıdaya ulaşımını da zorlaştırdı. Son iki yılda, iki günde bir et ya da tavuk yiyemediğini söyleyenlerin sayısı 1,2 milyon arttı. 2019 yılında 27,1 milyon kişi (%33,6) iki günde bir et, tavuk vb. ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtmiştir. 2021 yılına gelindiğinde ise bu sayı 4,6 milyon kişi artarak 31,7 milyon kişi ile yüzde 38,3’e yükseldi.

KAZANAN SERMAYE, KAYBEDEN EMEKÇİLER OLDU

İşçi sınıfının milli gelirden aldığı pay her geçen yıl düşerken, sermaye sınıfının payı arttı. 2019 yılı 1. çeyreğinden 2022 yılı 1. çeyreğine katma değer içindeki emeğin payı 7,3 puan azalarak yüzde 38,8’den yüzde 31,5’e geriledi. Aynı dönemde katma değer içinde sermayenin payı 6,8 puan artarak yüzde 40,8’den yüzde 47,6’ya yükseldi. Veriler göstermektedir ki, pandemi döneminin kazananı sermaye, kaybedeni emekçiler oldu. Bu durum yoksulluğu derinleştirdi, eşitsizliği artırdı.

3,7 MİLYON KİŞİ ÇALIŞTIĞI HALDE YOKSUL

Çalıştığı ve bir geliri olduğu halde yoksul olduğunu belirten çalışanların sayısı ise 3,7 milyon kişiye (yüzde 13,6) ulaştı. Cinsiyete göre çalışan yoksulluğuna baktığımızda erkek çalışanların, kadın çalışanlara göre daha yoksul olduğu görülmektedir. Çalışan erkek yoksul sayısı 2,8 milyon kişi ile yüzde 14,8 iken çalışan kadın yoksul sayısı 882 bin kişi ile yüzde 10,6’dır.

GÜVENCESİZ ÇALIŞMA YOKSULLUK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Güvencesiz çalışma, işçilerin yoksulluk riskini artırıyor. Türkiye’de sözleşme türlerine göre geçici bir işte çalışanların yoksulluk riski, sürekli çalışanlara göre çok daha fazladır. AB ortalamasında sürekli çalışanların yoksulluk riski yüzde 5,5 iken geçici bir işte çalışanların yoksulluk riski oranı yüzde 15’dir.