Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi'nde ve Parlamenterler Meclisi'nde temsil hakkı askıya alındı.

Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı

Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’nde ve Parlamenterler Meclisi’nde temsil hakkı askıya alındı.

Avrupa Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesinin, Konseyin tüzüğüne uyumlu şekilde Rusya’nın Komite ve Parlamenterler Meclisi’nde temsil hakkını askıya almaya karar verdiği belirtildi.

Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliğinin ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) tarafı olmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, Rusya adına AİHM’e seçilen hakimin mahkeme üyeliğinin sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, Rusya’ya karşı yapılan başvuruların AİHM tarafından incelenmeye devam edileceği aktarıldı.

Temsil hakkının askıya alınmasının geçici bir önlem olduğu ifade edildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio yaptığı açıklamada, “İtalya’nın başkanlığını yürüttüğü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Rusya Federasyonu’nu üyelikten çıkarma kararı aldı” dedi.

Maio “İtalya, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı uluslararası hukukun ciddi bir ihlalini oluşturan kabul edilemez askeri saldırganlığı ışığında bunu gerekli bir önlem olarak görüyor” dedi.

AVRUPA KONSEYİ NEDİR?

Avrupa Konseyi, 1949’da kurulan hükûmetlerarası bir kuruluştur. Kuruluş amacını “Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak” olarak açıklamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa Konseyi’ne bağlıdır.