Rusya'dan Kazakistan açıklaması: Devleti zayıflatma girişimi

Rusya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, ülkede yaşananların 'dışarıdan önayak olunan bir girişim' olduğu vurgulandı.

Rusya'dan Kazakistan açıklaması: Devleti zayıflatma girişimi

2022’yi büyük zamlarla karşılayan Kazakistan halkı son birkaç gündür ülkenin büyük kentlerinde sokaklara dökülmüş durumda. Eylemler LPG fiyatlarının iki katına çıkması üzerine başlarken birçok yerde polis ve askerlerin müdahalesiyle karşı karşıya kaldı.

RUSYA’DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri yetkilileri, Kazakistan’da olanları, ‘devletin güvenliği ile bütünlüğünü güç kullanarak zayıflatmaya yönelik, dışarıdan önayak olunmuş bir girişim’ olarak gördüklerini belirtti. Rus yetkililer, Kazakistan ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ndeki diğer müttefikleri ile ülkedeki terör operasyonunun desteklenmesi adına ileride atılması gerekebilecek adımları görüşmeye devam ettiklerini kaydetti.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) yetkilileri, barış gücünün Kazakistan’daki ana görevinin devlet ve ordu tesislerini korumak olduğunu söyledi. Barış gücünün öncü birimleri şimdiden Kazakistan’da çalışmaya başladı. Barış gücü içerisinde Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan askerlerinin yer aldığı belirtiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri uçaklarının Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) barış gücünde yer alan Rus gücünün ilk birliklerini Kazakistan’a ulaştırdığını bildirdi.