Rusya, Donetsk ve Luhansk hakkında kararını verdi: Bağımsızlıklarını tanıyacak

Ajanslardan aktarılan habere göre; Putin'in, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzalayacağı öğrenildi.

Rusya, Donetsk ve Luhansk hakkında kararını verdi: Bağımsızlıklarını tanıyacak

Kremlin, bugün yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyacağını belirterek, kararın Fransız ve Alman liderlerini bildirildiğini de sözlerine ekledi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Yakın gelecekte devlet başkanı Putin emri imzalamayı planlıyor” dendi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Putin ile yaptığı telefon görüşmelerinde karardan “hayal kırıklığı duyduklarını” da belirtildi.

FRANSA’DAN ACİL GÜVENLİK TOPLANTISI

Elysee Sarayı ise bugün yaptığı açıklamada, Macron’un pazartesi günü Ukrayna’daki krize yönelik son gelişmeleri ele almak için acil bir ulusal güvenlik toplantısı çağrısında bulunduğunu bildirildi.

ALMANYA KARARI KINADI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin’in Rusya yanlısı iki ayrılıkçı Ukrayna bölgesinin bağımsızlığını tanıyabileceği yönündeki sözlerini kınadı.

Scholz’un ofisinden yapılan açıklamada, Alman şansölyesinin Putin’le yaptığı telefon görüşmesi sırasında “böyle bir hareketin Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı çatışmayı sona erdirmek için tasarlanan Minsk Mutabakatı’nın ‘tek taraflı ihlali’ anlamına geleceğini söylediği” belirtildi.

DURUM KRİTİK HALE GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass’taki durumun kritik ve akut hale geldiğini belirterek, “Donbass’taki durum yeniden kritik, akut hale geldi ve bugün sadece neler olduğunu değerlendirmek için değil, aynı zamanda alınan kararlar ve bu yönde atılabilecek olası adımlar hakkında sizi bilgilendirmek için doğrudan size sesleniyorum” diyerek konuşmasına başladı.

UKRAYNA TARİHİ BÖLGELERİ REDDETMEKTEDİR

Putin, “Modern Ukrayna tamamen Rusya tarafından yaratılmıştır, Ukrayna tarihi bölgeleri reddetmektedir, kimse orada yaşayan vatandaşlara fikirlerini sormadı.” dedi. Putin, Sovyetler Birliği lideri Kruşçev’in nedeni anlaşılmaz şekilde Kırım’ı bıraktığını belirterek, Ukrayna’daki olayların hem Rusları hem de Ukraynalıları ilgilendirdiğini belirtti.

Putin geçmişteki olayların değiştirilemeyeceğini, ama üzerine konuşulması gerektiğini belirterek “Tabii ki geçmişte yaşananlar değiştirilemez, ancak en azından bunlar hakkında doğrudan ve dürüstçe, çekinceler olmadan ve herhangi bir siyasi ima olmadan konuşmalıyız” dedi.

UKRAYNA’NIN MİMARI LENİN’DİR

Putin, “Bolşeviklerin temel hedefi devrimden sonra gücünü devam ettirmekti, Lenin’in devlet ilkeleri bir hatadan daha kötüydü” derken Lenin’i Ukrayna tarihini yazarı ve Ukrayna’nın mimarı olarak tanımladı. Putin, “Ukrayna geçmişinde ve şu anda ancak ‘Vladimir İlyiç Lenin’den sonraki Ukrayna’ olarak adlandırılabilir” diye ekledi.

Putin konuşmasında, Bolşevikler’in Donbass’ı kelimenin tam anlamıyla Ukrayna’ya “sıkıştırdıklarını” belirterek, “Bolşevik politikasının bir sonucu olarak, bugün bile haklı olarak Vladimir İlyiç Lenin’in adını taşıyan Ukrayna olarak adlandırılabilecek olan Sovyet Ukrayna meydana geldi” dedi.

Putin, cumhuriyetlerin Sovyetler Birliği’nden ayrılmasına izin verilmesinin, SSCB’nin temeline atılan bir mayın olduğunu belirtirken, “Komünist Parti ütopik fantezinin geleceği hakkında düşünmedi, lakin milliyetçilik SSCB’nin kanatları arasında bekliyordu” dedi.

Putin açıklamalarına devam ediyor:

-Rusya Ukrayna’nın borçlarının tamamını ödedi, ama Kiev mülkiyet iade anlaşmalarının gerçekleştirmeyi reddetti

-Ukrayna hiçbir zaman devlet statüsüne sahip olmadı, sadece bir model kopyaladı

-SSCB’nin çözülmesinden sonra Rusya’ya karşı hakaretlere, aldatmalara, iftiralara rağmen devletimiz ayrılan cumhuriyetleri tanımıştır, Ukrayna dahil diğer cumhuriyetlere yardım etmiştir.

-Ukraynalı yetkililer Batı ile pazarlık yapmak için Rusya’ya yakınlaşacakları yönünde şantaj yaptılar, kendileri için bir kayıptı, aksi takdirde Ukrayna’daki Rus etkisinin artacağını iddia ettiler

-Ukraynalı yetkililer, en başından beri şunu vurgulamak istiyorum, devletlerini bizi birleştiren her şeyin inkarı üzerine kurmaya başladıkları ilk adımlardı, milyonlarca insanın bilincini, tarihsel hafızasını çarpıtmaya çalıştılar.

-Şayet Ukrayna’nın kitle imha silahları varsa; dünyadaki, Avrupa’daki ve Rusya’daki durum çarpıcı biçimde değişecek. Moskova buna tepki vermeden edemez.

Ayrıntılar geliyor…