Rusya: Batı’nın yaptırımlarına yanıtımız oldukça acı verici olabilir

Biriçevskiy AB'nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla kendi ekonomisini tükettiğini anlaması gerektiğini söyledi.

Rusya: Batı’nın yaptırımlarına yanıtımız oldukça acı verici olabilir

Rusya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitriy Biriçevskiy, Sputnik’e verdiği röportajda Avrupa’daki talebin devam etmesi ve Ukrayna gaz iletim sisteminin çalışır durumda kalması halinde Rus gazının Ukrayna üzerinden transit geçişinin 2024’tan sonra uzatılabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’nın gaz tedarikinden tamamen vazgeçmeye yönelik rota ilan ettiğini hatırlatan Biriçevskiy, söz konusu planların uygulanması halinde Ukrayna güzergahının da talep görmeyeceği anlamına geldiğini, Avrupalı tüketicilerin ödemesi gerekeceği bedelin yanı sıra Kiev’in de transit gelirlerinden yoksun kalacağını vurguladı.

Biriçevskiy’e göre Rusya, mevcut kontrat kapsamındaki tüm yükümlülüklerini yerine getiriyor, ancak transit, Sohranovka gaz ölçüm istasyonundan gaz geçişini reddeden ‘Ukrayna makamları tarafından sınırlandırılıyor.’

Biriçevskiy, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla kendi ekonomisini tükettiğini anlaması gerektiğini belirtti.

Dmitriy Biriçevskiy, Sputnik’e açıklamasında, “Batı ülkelerinin, Rusya karşıtı eylemleriyle kendi ekonomisini, kendi vatandaşlarını tükettiği ortada. Kışın ısısız, yaz sıcağının da klimasız geçme olasılığının Avrupalıları tehdit ediyor olmasında Rusya’nın suçu yok. Bize karşı uygulanan yaptırımlar bumerang gibi dönüp Batı ekonomilerini vuruyor. Bir kez daha buna kanaat getirdik” ifadesini kullandı.

Rusya’nın, karşı tedbirleri sıkılaştırma hakkını saklı tuttuğunun altını çizen Biriçevskiy, “Karşı tedbirlerin içeriğini geleneksel olarak açıklamıyoruz, hükümet ilgili adımlar üzerinde çalışıyor. Batı’nın yaptırımları Rus ekonomisini etkiliyor, ama bizim yanıtımız da oldukça acı verici olabilir” dedi.