Rusya: Avrupa varsayımlardan ziyade ABD'nin gerçek tehditleriyle ilgilenmeli

Rusya Silah Kontrol Dairesi Başkanı Yermakov, Batı’nın ikiyüzlü davrandığını ve asıl korkulması gerekenin bir dizi NATO ülkesine konuşlandırılan nükleer silahlar olduğunu söyledi.

Rusya: Avrupa varsayımlardan ziyade ABD'nin gerçek tehditleriyle ilgilenmeli

Rusya Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Dairesi Başkanı Vladimir Yermakov, Batı’nın Rus nükleer silahlarının Belarus’ta konuşlandırılmasına ilişkin varsayıma dayalı tehditlerden korkmak yerine, ABD’nin nükleer silahlarının Avrupa’da konuşlandırılmasının yarattığı gerçek tehlikelere kafa yorması gerektiğini ifade etti.

Yaptığı açıklamada Yermakov, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Belarus’taki anayasa değişikliğinin Rusya’nın bu ülkede nükleer silah konuşlandırması ile sonuçlanabileceği, bunun da Avrupa’nın güvenliği için tehdit oluşturabileceği açıklaması hakkında değerlendirmede bulundu.

‘BATI ÜLKELERİNİN İKİYÜZLÜLÜĞÜNÜ KESİNLİKLE ONAYLAMIYORUZ’

Sputnik’te yer alan habere göre, Yermakov, “Şunu sormak istiyorum. Avrupalı meslektaşlarımız güvenlikleri konusunda Belarus hakkındaki varsayımlardan ziyade, bir dizi NATO ülkesine ABD’ye ait nükleer silahların konuşlandırılması gerçeğinin yarattığı tehlikeyi görmüyorlar mı? Bu silahlar, Rusya’daki hedefleri de vurabilecek nitelikte” ifadelerini kullandı.

Yermakov nükleer güce sahip olmayan ülkelerin, NATO’nun “ortak nükleer görevlerine” katılmasının doğrudan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması çerçevesindeki temel yükümlülüklerine aykırı olduğunu hatırlatarak, “Batı ülkelerinin bu ikiyüzlülüğünü kesinlikle onaylamıyoruz” dedi.

Öte yandan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, NATO’nun Polonya’da nükleer silah konuşlandırması durumunda kendi toprakları konusunda benzer bir adım atmaya hazır olduklarını kaydetmişti.