Rizeli çay üreticisi: Erdoğan Karadenizlidir ama bize çok gıcık

Rizeli çay üreticisi kadın, "Çay en az 6 lira olması lazım ama bunu da vermez. Erdoğan var ya bizim Erdoğan’ımızdır. Karadenizlidir ama bize çok gıcık. Bizim başımıza çok büyük düşmandır" dedi.

Rizeli çay üreticisi: Erdoğan Karadenizlidir ama bize çok gıcık

Rize’de yaş çay üreticileri 2022 yılı yaş çayın taban fiyatının 8-10 TL arasında olmasını istedi. Geçen yıl yaş çay kampanyası öncesi 2 bin 500 TL’ye satılan çay gübresinin bu yıl kooperatiflerde 7 bin 500 TL, serbest piyasada ise 10 bin TL ye satılması; çay elbisesi, makas bezi, taşıma ve işçilik giderlerinin de yüzde yüz artması çay üreticilerinin tepkisine neden oldu. Rizeli çay üreticisi kadın, “Çay en az 6 lira olması lazım ama bunu da vermez. Erdoğan var ya bizim Erdoğan’ımızdır. Karadenizlidir ama bize çok gıcık. Bizim başımıza çok büyük düşmandır” dedi. Geçen yıl yaş çay alım fiyatı 3,87 TL idi.

Çaykur’un çay alım politikalarındaki belirsizlikle birlikte üreticiler, 2022 yılı yaş çay kampanyasına sayılı günler kala yaş çay taban fiyatının kaç lira olacağı tartışılmaya başlandı. Karadeniz’de başta Rize olmak üzere Artvin, Trabzon ve Giresun bölgesinde çay tarımından geçimini sağlayan yaklaşık 210 bin çay üreticisi çay üretimi maliyetlerinin artması nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirtti.

Rizeli çay üreticileri, taban fiyat ile ilgili düşüncelerini şöyle açıkladı:

“Çay en az 6 lira olması lazım ama bunu da vermez. Erdoğan var ya bizim Erdoğan’ımızdır. Karadenizlidir. Ama bize çok gıcık. Bizim başımıza çok büyük düşmandır. Ben bunun doğrusunu diyorum.”