Reuters: Erdoğan ile Selman, swap konusunu özel görüşecek

Görüşmede silah ticareti, enerji, ekonomi ve güvenlik gibi konular ele alınırken; swap hakkındaki adımları Erdoğan ile Selman’ın özel konuşacağı belirtildi.

Reuters: Erdoğan ile Selman, swap konusunu özel görüşecek

2018 yılında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi sonrasında iplerin koptuğu Ankara-Riyad hakkında normalleşme süreci başlatıldı.

Geçen aylarda Suudi Arabistan’a giderek Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüşen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin fiili lideri Selman’ı ağırlamaya hazırlanıyor. Son haftalarda iki ülke arasındaki ilişkiler normalleşirken ismi açıklanmayan bazı üst düzey Türk yetkililer Reuters’a konuştu.

Yetkililer Erdoğan ile Selman arasındaki görüşme ile birlikte tamamen normalleşme yaşanmasını umduklarını söylerken Reuters, “Bu ziyaret Prens Selman’ın imajını iyileştirmek için bir adım olarak görülürken, kafa kafaya giden seçimlerden önce ekonomiyi düzeltmek isteyen Erdoğan’a da finansal bir destek sağlayabilir” yorumunu yaptı.

Erdoğan’ın nisan ayında Suudi Arabistan’da Prens Selman’la görüştüğüne dikkat çekilirken Türk yetkili, “Bu ziyaret, tamamen normalleşme ve kriz öncesi döneme dönülmesini de beraberinde getirebilir. Yeni bir dönem başlayacak” dedi.

Yetkili iki ülke arasındaki ticaret, uçuş ve televizyon dizilerine uygulanan yasakların karşılıklı olarak kaldırıldığını söylerken, medyada da taraflar arasındaki olumsuz haberlerin durdurulduğuna dikkat çekildi.

Türk yetkili, enerji, ekonomi ve güvenlik konusunda bazı imzaların atılacağını da söylerken, Suudi fonlarının Türk piyasasına girmesi için de çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Öte yandan kur swap anlaşması ile ilgili görüşmelerin devam ettiği de belirtilirken Türk yetkili bunun “istenilen hızda” ilerlemediğine de dikkat çekti. İsmini açıklamayan yetkili bu konunun Erdoğan ve Selman arasında özel olarak görüşüleceğini de aktardı.

Reuters, Türk yetkilinin açıklamalarını, “Türk yetkili Suudi Arabistan’ın Varlık Fonu bünyesinde olan ve olmayan şirketlerle de ilgilenebileceğini ya da bir süre öne Birleşik Arap Emirlikleri’nin yaptığı gibi yatırım yapılabileceğini söyledi” dedi. Öte yandan Türkiye’nin de Riyad’a SİHA satmasının gündemde olduğu kaydedildi.