Reuters: Baykar, BAE’ye 20 SİHA sattı, Suudiler fabrika talebinde bulundu

Reuters haber ajansı, Baykar’ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 20 silahlı insansız hava aracı (SİHA) satışı gerçekleştirdiğini, SİHA'ların bu ay teslim edildiğini, ek taleplerin de değerlendirildiğini yazdı. Haberde, Suudi Arabistan’ın hem SİHA hem de kendi ülkesinde üretim yapabilmek adına fabrika kurulması talebinde bulunduğu da belirtildi.

Reuters: Baykar, BAE’ye 20 SİHA sattı, Suudiler fabrika talebinde bulundu

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın ailesine ait olan savunma şirketi Baykar tarafından üretilen 20 adet silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne bu ay teslim edildiği bildirildi.

Reuters haber ajansının ismi açıklanmayan iki Türk kaynağa dayandırdığı haberinde daha önce bölgede Türkiye’yle rekabet içinde olan BAE ve Suudi Arabistan’ın son dönemdeki diplomatik yumuşama ile askeri sözleşmeler arayışında olduğu aktarıldı.

Kaynaklar ayrıca, Suudi Arabistan’ın hem SİHA hem de kendi ülkesinde üretim yapabilmek adına fabrika kurulması talebinin bulunduğunu söyledi.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “BAE ile yapılan görüşmelerde hızlı bir şekilde 20 adet SİHA teslim edilmesi kararı alındı ve (SİHA’lar) verildi” derken, üst düzey bir yetkili ise “BAE’nin bir süredir SİHA alma talebi vardı. Şimdi bu SİHA’ların verilmesi durumu oldu. BAE’den ek talep de geldi bu konuda. Bunun da hızlı şekilde karşılanmasına çalışılacak” dedi.

Reuters’a konuşan bir yetkili, BAE’nin son dönemde Türkiye’de yatırım yapma, şirket satın alma gibi alanlarla ciddi şekilde ilgilendiğini kaydederek, “Zaten somut bazı adımlar atıldı, bazı görüşmeler de halen devam ediyor. Karşılıklı olarak ekonomik alanda işbirliğinin gelişmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Bu da onlardan bir sonuç” dedi.

Aynı kaynak, Suudi Arabistan’ın hem SİHA talebinin olduğunu hem de Arabistan’a bir SİHA fabrikası kurulmasını istediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Fabrika kurulmasının birkaç çeşidi bulunuyor. Sıfırdan üretmekten montajın yapıldığı fabrikalara kadar. Baykar fabrika kurulması gibi taleplerde çok ciddi inceleme yapıyor. Biraz stratejik bir karar bu. Bu konuda talep ve görüşmeler var. Türkiye Suudi Arabistan ile yatırımlar, swap gibi konularda bazı görüşmeler de yapıyor. Ama beklendiği kadar hızlı ilerlemiyor.”

Suudi Arabistan’ın asıl talebinin fabrika kurulması olduğunu belirten yetkili, “Bu konuda değerlendirmeler ve görüşmeler devam ediyor” dedi. Yetkili konuya ilişkin daha fazla bilgi vermedi.