"Rant yolu projesini hemen iptal edin"

ODTÜ bileşenleri, 2017 yılında Melih Gökçek tarafından başlatılan ve “Rant Yolu” olarak tanımlanan yol projesinin iptal edilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu. Açıklamada “ODTÜ ormanı parçalanmasın” d

ODTÜ bileşenleri, “ODTÜ ormanı parçalanmasın” talebiyle yol projesinin iptal edilmesini istedi. Açıklamada, yolun geçeceği güzergâhta, “ODTÜ ormanı manzaralı” denilerek satılan ve Melih Gökçek’in sahip olduğu ileri sürülen Park Joven kulelerinin bulunduğu belirtildi.

Yolun, geçiş garantili Niğde Otoyolu’ndan başladığı ve “Hasta garantili” Bilkent Şehir Hastanesi’ne bağlandığı kaydedildi. ODTÜ Ormanı’nın, Ankara’nın şehir içinde kalan son ormanı olduğunu belirten ODTÜ bileşenleri üyeleri, “Bu yol, AOÇ’ye yapılan gibi ODTÜ Ormanı’nı ranta açacak bir projedir” dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “Projede ODTÜ arazisi yer almıyor” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savunan bileşenler “Yol projesi trafiği rahatlatacak mı? ABB bu yolu yapmak zorunda mı?” sorularına şu yanıtları verdi: “ABB, idare hukuku gereğince bu yolu derhal yapmak zorunda olduğunu ileri sürmektedir. Yine aynı ABB, ‘Mahkeme kararıyla planları yürürlükte tutulmasına rağmen’ tünel yol projesinin iptali için çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyleyerek, önceki söylemlerle çelişkiye düşmektedir. Yolun trafiği rahatlatmayacağı, çünkü hali hazırda orada bir trafik yoğunluğunun olmadığı biliniyor. Proje, Niğde Otobanı’na bağlanması planlandığı için aslında trafiği rahatlatmak bir yana, bir otoban trafiğini şehir içine yönlendirecek olması sebebiyle kent planlaması açısından sorun teşkil edecektir.”

ODTÜ Mezunları Derneği de yaptığı açıklamada, eski belediye başkanı Melih Gökçek döneminde başlayan proje ile ilgili olarak, “Artık başında Melih Gökçek bulunmasa da Gökçek’in ruhunun yaşamaya devam ettiği, Gökçek politikalarını ve projelerini devam ettiren Mansur Yavaş’ın yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ODTÜ Ormanı’nı parçalatmayacağımızı, bir avuç zengine spekülatif rant sağlamak için Ankara’nın ekosistemlerinin katledilmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz” denildi. Bu proje ile ODTÜ Ormanı’nın geri dönülemez bir ekolojik yıkıma maruz kalacağına dikkatin çekildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

“ODTÜ Ormanı, içinde barındırdığı 250’den fazla kuş türüyle, akarsuları ve bitkileriyle bugün Ankara’nın son yekpare ormanlık alanı olma özelliğini taşımaktadır ve yolun yapılması bu alanın geri dönülemez tahribatına yol açacaktır. Gelinen bu süreçte, ‘Rant Yolu projesi gündeme geldiğinden bu yana düzenli olarak kamuoyuna ve yetkili mercilere bu bilgileri aktarmamıza rağmen ABB yönetimi bize herhangi bir cevap vermekten yahut somut bir adım atmaktan kaçınmıştır. Bu süreç içinde dernek olarak ABB Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ayrı ayrı görüşerek gelişmeleri, yaşanılan sorunu ve çözüm önerilerimiz ile taleplerimizi iletmemize rağmen ‘katılımcı belediye’ sloganı ile çalışmalar yapan ABB yetkilileri bu taleplerimize kulak tıkamıştır.”

ABB, tepkilere neden olan, ODTÜ yoluna ilişkin yaptığı açıklamada, alanda çalışma olmadığını, imar planlarının belediye inisiyatifiyle tek taraflı iptal edilemediğini belirtti. ODTÜ arazisinin bir kısmının, 2017 yılında yapılan çalışmalar sonucunda bölündüğünü belirten ABB yönetimi, “Yolun mevcut durumunda kazı- dolgu çalışması tamamlanmıştır” dedi ve açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şu anda güzergâhta tek bir ağaç bile bulunmamaktadır. Bölgenin imar planı 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. ODTÜ yönetimi ile ABB arasında yine 2017 yılında protokol imzalanmıştır. Bu protokolün tek taraflı iptal edilmesi mümkün olmamakla birlikte, imar planlarının iptali için açılan davalar neticelenmiş, imar planları Danıştay tarafından kesin olarak onanmıştır. ABB’nin imar planını iptal etme yetkisi yoktur.”