Putin'den 'tavan fiyat' tepkisi: Aptalca bir adım

Plan için "Tümüyle aptalca bir adım" yorumunu yapan Putin, "Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler" ifadelerini kullandı.

Putin'den 'tavan fiyat' tepkisi: Aptalca bir adım

Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin G7 ve Avrupa Birliği’nin Rus petrol ve doğalgaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planlarına tepki göstererek, “Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz. Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler” dedi.

Rusya’nın enerjiyi bir silah olarak kullandığına yönelik suçlamaları kabul etmediklerini belirten Putin, “Bu tam bir saçmalık. Bize gelen talep doğrultusunda doğalgaz sevk ediyoruz. Eğer türbini verirseniz Kuzey Akım’ı yarın faaliyete geçiririz. Ama vermiyorlar” dedi.

Putin, Ukrayna’nın, toprakları üzerinden Avrupa’ya giden Rus gazının giriş noktalarını kendisinin azalttığını, Yamal-Avrupa hattını ise Polonya’nın kapattığını söyledi.

Almanya’da Kuzey Akım 2’nin açılması için protestolar yapıldığına işaret eden Putin, “Tüketicilerin bu talebini paylaşıyoruz, hemen yarın hattı faaliyete geçirebiliriz ancak Kuzey Akım 2’ye yönelik yaptırımları biz uygulamıyoruz. Amerikalıların baskıları yüzünden yaptılar. Eğer gerekirse Kuzey Akım’ı faaliyete geçirebiliriz” diye konuştu.

Putin, G7 ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrol ve doğalgazına tavan fiyat uygulamak istemesini eleştirerek, şunları söyledi:

“(Tavan fiyat) Avrupa da dahil olmak üzere dünya pazarlarında daha fazla fiyat artışına yol açacak başka bir saçmalık. Tümüyle aptalca bir adım. Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz. Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler” ifadelerini kullandı.

Putin, ABD’nin kendi gazını Rus gazına göre çok daha pahalı bir şekilde Avrupa’ya satmak istediğini sözlerine ekledi.

Ukrayna’dan sevkiyatı gerçekleştirilen tahılın neredeyse tümünün Avrupa’ya gittiğini anlatan Putin, “Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı kapsamında Ukrayna’dan giden 87 tahıl yüklü geminin sadece 2 tanesi Afrika’ya gitti. Geriye kalanı Avrupa’ya sevk edildi” diye konuştu.

Putin, Avrupalı ülkelerin tahıl krizinde sömürgeciliğe devam ettiklerini belirterek, “Çok sayıda Avrupa ülkesi, geçen on yıllarda ve yüzyıllarda olduğu gibi bugün de sömürgeciliğe devam ediyor. Gelişmekte olan ülkeleri kandırdılar ve kandırmaya devam ediyorlar” dedi.