Putin ve Macron telefonda Ukrayna’yı konuştu

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında telefon görüşmesi gerçekleşti.

Putin ve Macron telefonda Ukrayna’yı konuştu

Macron’un Ukrayna’daki nükleer santrallerin güvenliği konusundaki endişeleriyle bağlantılı olarak Putin, Ukraynalı radikal güçlerin Zaporojskaya nükleer santralinin bulunduğu bölgedeki provokasyonları hakkında detaylı bilgi verdi.

Bu olayın sorumluluğunun Rus askerlerine yüklenmesi girişimlerinin propaganda kampanyasının bir parçası olduğunu belirten Putin, Rus birliklerinin Ukraynalı güvenlik güçleri ile personelle işbirliği içinde nükleer santralin normal şekilde çalışmasını sağlamaya devam ettiğini kaydetti.

Putin, “Rus Silahlı Kuvvetleri Çernobil Nükleer Santrali’ni de kontrol ediyor. Bu, Ukraynalı neo-Naziler veya teröristlerin gerçekleştirebileceği ve felaket niteliğinde neticeler doğurabilecek provokasyon olasılıklarının ortadan kaldırılması için yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Görüşmede sivillerin çatışma bölgelerinden çıkarılması konusu da ele alındı. Putin, Kiev’in insani konularla ilgili varılan anlaşmaları yerine getirmediğine dikkat çekti. Özellikle de sivillerin Mariupol ve Volnovaha’dan çıkışı için 5 Mart’ta Rusya tarafından ilan edilen ateşkes rejimine rağmen, Ukraynalı milliyetçilerin tahliyeye izin vermediğini söyledi. Rus lidere göre askeri eylemler konusunda verilen bu ara, mevzilerindeki güç ve teçhizatların artırılması için kullanıldı. Putin, Macron’a uluslararası hukuk kurallarına uyması için Kiev yönetimi ile aktif bir şekilde çalışmaları çağrısı yaptı.

Macron, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı’nın, Ukrayna’daki nükleer tesislerin güvenliğinin sağlanması için mekanizma geliştirilmesi amacıyla Çernobil bölgesinde üç taraflı bir görüşme yapılması teklifini hatırlattı. Putin ise prensipte bu fikrin faydalı olabileceğini, ancak bu görüşmenin video konferans yoluyla veya üçüncü bir ülkede gerçekleştirilmesi olasılığının düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Putin, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelerle ilgili ayrıntıları da aktararak, Rusya’nın taleplerinin koşulsuz olarak uygulanması şartıyla diyaloğa hazır olduklarını kaydetti.
Rus lidere göre, askeri eylemlerin durdurulması için, Ukrayna yönetiminin daha önce varılan anlaşmaların yerine getirilmesi konusuna ciddi yaklaşması önem arz ediyor.