"Putin hiçbir zaman Zelenskiy ile görüşmeyi reddetmedi"

Kremlin Sözcüsü, doğalgaz karşılığındaki ödemelerin rubleyle yapılması hakkındaki kararın birilerinin burnuna fiske atmak için değil, yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın sahip olduğu dolar ve euro cinsinden paralara el konulmaması için alındığını belirtti.

Rossiya 1 televizyonuna konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dost olmayan ülkelere tedarik edilen doğalgaz karşılığındaki ödemelerin rubleyle yapılması hakkındaki kararın, birilerinin burnuna fiske atmak için alınmadığını söyledi.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre: Peskov, kararın, yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın sahip olduğu dolar ve euro cinsinden paralara el konulmaması için alındığını belirtti.

İlgili soruyu yönelten gazeteciye, “Haklısınız” yanıtını veren Peskov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Neler oldu? Yaptırım coşkusu, çılgınlığı görüyoruz, tarihin en büyük yaptırım yükü şu anda Rusya Federasyonu’na düşüyor. Bunun yanı sıra, bildiğiniz üzere başka ülkelerde bulunan döviz rezervlerimize el konuldu.”

‘DEVLET BAŞKANINA YAPTIRIM MANTIK SINIRLARINI AŞMAKTIR’

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yapılanların mantığın sınır çizgilerini aştığını vurguladı:

“O zamanlar devlet başkanlarına yaptırım uygulanabileceğini hiç kimse hayal bile edemezdi. Böyle bir şey olamaz. Bu mantığın sınırlarını aşıyor. Devlet Başkanımıza da yaptırım uygulamaları, her türlü saçmalığı yapabileceklerini gösteriyor.”

‘RUSYA, GAZ SATIN ALAN BATILI ÜLKELERİN HAYATINI ZORLAŞTIRMA PEŞİNDE DEĞİL’

“Fakat bunun yapılması gerekiyor. Yeni kurallara uyulması gerekiyor. Ama bir kez daha tekrar edeceğim, Avrupalı şirketler için ‘de facto’ hiçbir şey değişmeyecek. ‘De jure’ ise farklı bir sistem olacak.”

‘RUBLEYLE ÖDEME SİSTEMİ DİĞER ÜRÜNLERİ DE KAPSAYACAK’

Peskov, ayrıca ileride rubleyle ödemelerin gazda olduğu gibi diğer ürünleri de kapsayacağını belirtti.

“Aslında sözleşmelerde belirtilen aynı birimlerle euro olarak ödeme yapacaklar. Bununla birlikte nihai ödeme, euro karşılığında Rus rublesi satın alınarak satıcı Gazprom’a ruble olarak aktarılacak. Bu şimdilik bir sistem prototipidir. Fakat gelecekte yeni ürün gruplarına da yayılacağından ve dış ticaret ilişkilerimizde giderek daha fazla yer kaplayacağından şüphem yok.”

‘PUTİN HİÇBİR ZAMAN ZELENSKİY İLE GÖRÜŞMEYİ REDDETMEDİ’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile görüşmeyi hiçbir zaman reddetmediğini ve varsayımsal olarak böyle bir görüşmenin mümkün olduğunu dile getiren Kremlin Sözcüsü, ancak toplantı için iki heyetin çalışmasından somut ve kağıda dökülmüş bir belgenin ortaya çıkması gerektiğinin altını çizdi.

“Rusya-Ukrayna müzakereleri açısından ortaya konulan yoğun çabalar sonucunda somut bir belgenin imzalanması aşamasına geleceğimizi ve bunun durumun normalleşmesi için önemli bir adım olacağını umuyorum” diyen Peskov, bir sonraki aşamanın ise hem AB hem de Avrupa ülkeleriyle zor bir görüşme olacağını ifade etti.