PTT şirketi borç ödeyemez duruma geldi

PTT Para Lojistik Şirketi’ne yönelik hazırlanan mali denetim raporunda, şirketin sermayesinin yüzde 95’inin karşılıksız kaldığı belirtilerek, “Şirket faaliyetleri nedeniyle ciddi oranda zarar etmektedir. Şirketin finansman dengesi oldukça bozulmuş ve borçlarını döndürebilme kabiliyeti azalmıştır” denildi.

PTT şirketi borç ödeyemez duruma geldi

PTT’deki kötü yönetimin etkisi, kurumun iştiraki PTT Para Lojistik ve Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi’ni (PTT PAL A.Ş.) de etkiledi. Şirketin nakit dengesi ile sermaye yapısının ciddi şekilde bozulduğu belirlendi.

Sayıştay’ın 2021 yılı denetimleri kapsamında mali hesapları mercek altına alınan PTT PAL A.Ş’ye yönelik hazırlanan denetim raporu, kamudaki kötü yönetimin yarattığı dramatik sonuçları açığa çıkardı. BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre şirketin sermayesinin yüzde 95’inin karşılıksız kaldığı ve zararının 2021 yılı itibarıyla 37 milyon 102 bin 562 TL’ye ulaştığı tespit edildi.

Şirketin 2019, 2020 ve 2021 yıllarında maliyetlerinin ciddi oranda yükseldiği ancak gelirlerinin maliyeti karşılayacak oranda artmadığı kaydedildi. Sayıştay denetçisi, “Ciddi oranda zarar ettiğini” belirttiği şirketin bankada bulunan parası ve ticari alacaklarının toplamının 51 milyon 132 TL olduğunu, buna karşın borçları toplamının 77 milyon TL’ye ulaştığını bildirdi.

Raporda, şirketin altüst olan mali yapısına yönelik şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Şirketin finansman dengesi oldukça bozulmuş ve borçlarını döndürebilme kabiliyeti azalmıştır. Şirketin, ödeyemediği vergi ve sigorta borçları 2021 yılında yapılandırılmıştır. Ancak yeni tahakkuk eden vergi ve sigorta borçlarındaki ödeme sıkıntısı devam etmektedir. 2021 yılı içerisinde sigorta borçlarından dolayı faydalanılamayan teşvik tutarı 2 milyon 263 bin TL olarak gerçekleşmiş, vergi ve sigorta borçlarının zamanında ödenememesi dolayısıyla 1 milyon 860 bin TL ceza ödenmiştir.