PTT emekçileri: PTT emekçilerinden daha fazla fedakârlık beklemek tek kelime ile aymazlıktır

KESK Haber Sen İzmir 6 Nolu Şube, PTT emekçilerini insanca yaşayacak bir ücret talebine sahip çıkmaya çağırdı. Hayat pahalılığına, adaletsiz vergi sistemine ve yoksulluğa karşı mücadele vurgusu yapılan açıklamada, “PTT emekçilerinden daha fazla fedakârlık beklemek tek kelime ile aymazlıktır” denildi.

PTT emekçileri: PTT emekçilerinden daha fazla fedakârlık beklemek tek kelime ile aymazlıktır

PTT emekçilerinin çalışma koşullarına dikkat çeken KESK bağlı Haber-Sen İzmir 6 Nolu Şube, İzmir Posta İşletim Merkezi (PİM) önünde basın açıklaması düzenledi.

BirGün Ege’de yer alan habere göre: Basın açıklamasını okuyan Haber-Sen İzmir 6 Nolu Şube Örgütlenme Sekreteri Evren Şensoy, “Elektrikte yüzde 127, doğalgazda yüzde 25, vergi, resim ve harçlarda yüzde 36, halkın vergileri ile yapılan ve normal şartlarda ücretsiz olması gereken köprülerin geçiş ücretlerinde yüzde 25 oranında yapılan fiyat artışlarının adı zam değil zülümdür. Dört kişilik bir ailenin hem açlık hem de yoksulluk sınırı son bir yılda yüzde 55 artmıştır. Açlık sınırı 4 bin TL’yi yoksulluk sınırı ise 13 bin TL’yi aşmıştır. Dolayasıyla bu koşullarda 6 milyon kamu emekçisinin ve emeklisinin sahte verilerden türetilen enflasyon farklı ile çoktan kadük hale gelmiş toplu sözleşme artışları ile yetinmesi beklenemez” diye konuştu.

Yoksulluk sınırına dikkat çeken Şensoy, “Bu koşullarda altı milyon kamu emekçisinin ve emeklisinin sahte verilerden türetilen enflasyon farkı ile çoktan kadük hale gelmiş toplu sözleşme artışları ile yetinmesi beklenemez. Milyonlarca çalışan gibi PTT emekçileri de TÜİK vasıtası ile açıklanan sanal rakamların enflasyon diye yutturulmasından bıkmıştır. Buna rağmen kara kışın ortasında bu hayat pahalılığı ve zam kasırgası içinde, PTT emekçilerinden ve emeklilerden daha fazla fedakârlık beklemek tek kelime ile aymazlıktır” ifadelerini kullandı.

‘EVRENSEL GERÇEK TOPLU SÖZLEŞME SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR’

Şensoy şunları dile getirdi: “PTT emekçilerinin ve emeklerinin yıllardır arttan kayıplarını gidermek için iki adımlı plan hayata geçirilmelidir. İlk adımda PTT emekçilerinin ve emeklilerin maaşları ocak ayından itibaren en az asgari ücretle yapılan artış oranında yani yüzde 50 oranında arttırılmalıdır. İkinci adımda ise mevcut ‘toplu sözleşme sistemi’ derhal değiştirilmeli grev hakkıyla tamamlanan evrensel gerçek toplu sözleşme sistemine geçilmelidir. Bunun devamı olarak en geç üç ay sonra toplu sözleşme masası kurulmalıdır. Tüm tarafların ve bağımsız iktisatçıların katılımı ile 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı tespit edilmelidir. En düşük maaşı alan eşi çalışmayan 2 çocuklu kamu emekçisin geliri, maaş zammı, kira yardımı, ulaştırma yardımı, yemek yardımı gibi kalemlerde yapılan artışla tarafların birlikte belirlediği 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı rakamının üzerine çıkarılmalıdır. PTT emekçilerinin maaşları en düşük maaşı yoksulluk sınırı üzerine taşımak üzerine yapılan artış oranında arttırılmalıdır.”