Pandemi bitti mi?

Geçen yıllarda kışın var olan yasakların yazın gevşetilmesi başta uzmanlar olmak üzere tartışmalara yol açmıştı, günümüzde ise pandemi kısıtlamalarının neredeyse ortadan kaldırılması kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Pandemi bitti mi?

HABER MERKEZİ

Covid-19 ile beraber hayatımıza giren pandemi kısıtlamaları, hastaneler dışında neredeyse tedavülden kalkması basın ve kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Geçen yıllarda kışın var olan yasakların yazın gevşetilmesi başta uzmanlar olmak üzere tartışmalara yol açmıştı, günümüzde ise pandemi kısıtlamalarının neredeyse ortadan kalkması ve Sağlık Bakanlığı’nın ‘günlük vaka sayıları’ verilerini açıklama uygulamasını sonlandırarak ‘haftalık vaka sayıları’ uygulamasını başlatması, uzmanlar tarafından tepki ile karşılanmıştı. Pandemi ile mücadele kapsamında, AKP hükümetinin insan canından ziyade piyasa çıkarlarını düşünen politik bir yol izlemesi ve sağlık çalışanlarına ‘alkıştan’ başka bir şeyin verilmemesi, başta Türk Tabipler Birliği (TTB) olmak üzere bir dizi sağlık odası ve sendikası, çeşitli il ve ilçelerde protesto gösterileri düzenlemelerine neden olmuştu.

YENİ BİR DALGA YOLDA MI?

Son haftalarda Omicron’un alt varyantları olan BA.4 ve BA.5’in yayılmasıyla neredeyse tüm dünyada Covid-19 vakaları artışa geçmişti, artış sonrası uzmanlar, özellikle toplu taşıma, sinema ve tiyatro gibi toplu ve kapılı ortamlarda maske takma zorunluluğunun tekrar uygulamaya koyulmasını talep etmişlerdi.

Konu ile ilgili, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, “Bu hastalığın sona ermediğinin altını çizmek zorundayız. Maskeler erken çıkarıldı. Omicron’un yeni varyantları BA4 ve BA5 Avrupa’da çıktı. ‘Aşı oldum üstüne de bu hastalığı geçirdim bana bir şey olmaz’ diyenlerin bu yeni varyantla hastalanma olasılıkları çok yüksek” dedi.

Dünya genelinde pandeminin sürdüğüne dikkat çeken, Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ise “DSÖ’nün bugün yayımlanan haftalık raporuna göre 20-26 Haziran haftası dünya genelinde doğrulanmış #Covid_19 vaka sayısında %18’lik bir artış var. Avrupa’da haftalık artış oranı %33. Pandemi sürüyor.” dedi. Ülke genelinde pandeminin seyrini gösteren bir grafik yayınlayan Yavuz, “20-26 Haziran haftalık verileriyle vaka sayısı Nisan ayı seviyesine çıktı. Açıklanan son hafta günlük ortalama vaka sayısı dört bine yaklaşıyor Pandemi sürüyor! ” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Saltık ise konuk olduğu bir programda bir gazeteci arkadaşının yaşadığı olayı anlatarak Sağlık Bakanlığı’nın verileri düşük tutmak için test yaptırmayı zorlaştıracak uygulamalar uyguladığını söyledi ” Bir gazeteci dostum Covid-19 oldu, kendi köşesinde de yazdı bir hafta sonra test yaptırmaya gitti bir devlet hastanesine, gerek yok yaptırmıyoruz denildi. Sağlık Bakanlığı’nın direktifiyle olan bir durum bu, hekimleri kendi hallerine bıraksalar, hekimler bilimsel gereklilikleri yerine getirecektir” dedi.

AŞI OLUNMALI MI?

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ise aşı uygulamasının önemine dikkat çekerek aşıların şirketlerin tekelinden çıkartılarak piyasa için değil halk için aşı üretiminin sürdürülmesi gerektiğini söyledi: “Covid-19 pandemisinde #omicron varyantına karşı (BA4/5) sonbaharda bir doz aşı yapılması önerisi yine eksik tartışılıyor. Şirketlerin egemenliğinden kurtarmadıkça aşıya erişim eşitsizliklerini önlemek olanaklı değil, ayrıca aşı tedirginliği de giderilemeyecek.
Kamu #aşı üretmeli! “