Osmangazi geçişi Hazine garantisi hariç 720 TL’ye çıkacak!

ABD enflasyonu Yap-İşlet-Devret ile yapılan yol ve köprülere zam olarak yansıyacak. Yüzde 8.5 gelen ABD enflasyonu yıl sonunda da aynı gelirse ve dolar kuru 14.75’te kalırsa köprünün geçiş ücreti hazine garantisi hariç 720 TL’nin üzerine çıkacak.

Osmangazi geçişi Hazine garantisi hariç 720 TL’ye çıkacak!

ABD enflasyonu geçen sene nisan ayında yıllık yüzde 4.2 ile 13 yılın zirvesine yükselmişti. Ocak ayında ise ABD’de yıllık enflasyon yüzde 7.5 ile son 40 yılın zirvesine çıktı. Yap-İşlet-Devret (YİD) yönetimi ile ABD enflasyonuna göre geçiş ücreti endekslenen yol ve köprülere zam olarak yansımıştı. YİD modeli ile inşa edilen Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ile Avrasya Tüneli’ne dolar kuru üzerinden ödenen Hazine garantilerine ABD enflasyon farkı da ekleniyor.

Osmangazi Köprüsü açıldığında araç başına 35 dolar + %8 KDV ile fiyatlanıyordu. ABD enflasyonundaki artışlarla zaman içinde köprü geçiş ücreti 41.25 dolar + %8  KDV olarak hesaplandı. Bugün gelen enflasyon verisi ile kaba bir hesap yapıldığında köprü geçiş ücreti ABD enflasyonu yıl sonunda da yüzde 8.5 ortalama enflasyon gelmesi durumunda 45 dolar + %8 KDV ile ücretlendirilecek. KDV dahil köprü geçiş ücreti Hazine garantisi olmaksızın 720 TL’yi bulacak.