Omicron’un alt varyantı ciddi hastalıklara neden oluyor

Japonya’da yapılan araştırmada, BA.2’nin virüse karşı sahip olunan tedavileri engelleme yeteneği de olduğunun altı çizildi.

Omicron’un alt varyantı ciddi hastalıklara neden oluyor

Japonya’da, Omicron varyantının tespit edilen alt varyantı BA.2 ile ilgili yeni bir araştırma yayımlandı.
Çalışmada, virüs varyantının bir alt türü olan BA.2’nin, diğer mutasyonlara göre daha hızlı yayılabildiği, aynı zamanda daha ciddi hastalıklara neden olabileceği belirtildi.

Koronavirüs ile mücadelede kullanılan araçları etkisiz hale getirebileceği açıklanan yeni varyantın, Japonya’da yapılan yeni laboratuvar deneyleri ile detaylı olarak incelendiği aktarıldı.

BA.2’nin Omicron gibi, aşıların yarattığı bağışıklıktan büyük ölçüde kaçtığı vurgulanan araştırmada, güçlendirici koronavirüs aşısı dozunun hastalığı yüzde 74’e kadar engellediğinin altı çizildi.

Alt varyantın ayrıca, şu anda Omicron’a karşı kullanılan monoklonal antikor olan sotrovimab da dahil olmak üzere bazı tedavilere dirençli olduğu bildirildi.

Araştırma ile ilgili konuşan Ohio’daki Cleveland Clinic mikrobiyoloji bölüm başkanı Dr. Daniel Rhoads, “Bu, BA.1’den (Omicron) daha kötü bir virüs olabilir, daha çok bulaşabilir ve daha kötü hastalığa neden olabilir” diye konuştu.

BA.2, orijinal Covid’e neden olan virüsle karşılaştırıldığında oldukça mutasyona uğramış, Omicron’dan ise farklı olan düzinelerce gen değişikliğine sahip olduğu bir tür olarak tanımlanıyor.
Çalışmayı yürüten Tokyo Üniversitesi’nden araştırmacı Kei Sato, bu bulguların BA.2’nin bir Omicron türü olarak kabul edilmemesi gerektiğini ve daha yakından izlenmesi gerektiğini kanıtladığını savundu.