Okullaşmayı imam hatipler 'arttırıyormuş'

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda konuşan Nazif Yılmaz, kız çocuklarının okullaşmasında konusunda, kız imam hatip liselerinin büyük önemi var dedi.

Okullaşmayı imam hatipler 'arttırıyormuş'

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda, “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi” görüşüldü. Din Öğretimi Genel Müdürü olarak görev yaparken Milli Eğitim Bakan Yardımcılığına atanan Nazif Yılmaz, bu unvanıyla TBMM’de ilk komisyon toplantısına katıldı. Suriyeli öğrencilerin eğitime erişimde karşılaştığı sorunların da tartışıldığı komisyonda Yılmaz, “Kız çocuklarının okullaşması konusunda, özellikle bunu vurgulayarak söylemek isterim, kız imam hatip liselerinin çok büyük etkisi var” dedi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre projenin toplam bütçesinin 400 milyon Euro olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanlığı Göç ve Acil Durumlarda Eğitim Daire Başkanı Levent Özil, 3 Ekim 2016 tarihinde başlayan projenin ilk ayağının 21 Aralık 2018 tarihinde sona erdiğini ifade etti. Okulların salgın nedeniyle kapalı olduğu dönemde projenin durdurulduğunu kaydeden Özil, yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından projenin süresinin 21 Ekim 2022 tarihine kadar uzatıldığını belirtti.

KONUYU İMAM HATİPLERE GETİRDİ

İmam hatip okullarının sayısını Din Öğretimi Genel Müdürlüğü döneminde katlayarak artıran Milli Eğitim Bakanı Nazif Yılmaz ise sığınmacı çocukların Türkçe eğitime ağırlık verdiklerini söyledi. Proje kapsamında Kürtçe ve Arapça’nın seçmeli ders olarak okutulduğunu anlatan Yılmaz, konuşmasının sonunda konuyu imam hatiplere getirmesi dikkati çekti.

100 BİN MÜLTECİ İMAM HATİPLERDE

 

Toplantıda, doğu kentlerindeki kız çocuklarının okullaşması konusu tartışılırken söz alan Yılmaz, “Siz de o coğrafyadan bilirsiniz, kız çocuklarının okullaşması konusunda, özellikle bunu vurgulayarak söylemek isterim, kız imam hatip liselerinin çok büyük etkisi var” diye konuştu. Toplam 100 bine yakın mülteci çocuğun imam hatip okullarında eğitim gördüğünü söyleyen Yılmaz, “Bunların önemli bir kısmını kız çocukları oluşturuyor. Kız çocuklarının eğitime dahil edilmesi ve erken yaştaki evliliğin önüne geçilmesinde bu imam hatip okullarındaki kendi kültürlerini de bir bakıma uyum sağlayabilecekleri, ona katkı veren, hem dil öğrenme becerisi açısından hem de sosyal uyum açısından çok büyük katkısı var, onu da ilave etmek isterim” ifadelerini kullandı.