NATO'dan provokatif adım: Mukabele Kuvveti asker sayısı 300 bini geçecek

NATO zirvesi öncesi NATO Mukabele Kuvveti'nin asker sayısının neredeyse 7 kat artırılması dahil yeniden yapılanma planını açıklayan Stoltenberg, 'Soğuk Savaş'tan beri kolektif caydırıcılığımız ve savunmamızın en büyük yeniden düzenlenmesi' dedi.

NATO'dan provokatif adım: Mukabele Kuvveti asker sayısı 300 bini geçecek

NATO’nun 2002 Prag zirvesinde alınan kararla kurulan, yüksek hazırlık seviyesine sahip hava, deniz, kara ve özel operasyon birliklerinden oluşan ve Rusya’nın Ukrayna operasyonu sonrası ilk kez görevlendirilen NATO Mukabele Kuvveti’nin (NRF) devasa boyutta büyümeye gideceği açıklandı.

Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Jens Stoltenberg, “NRF’yi dönüştüreceğiz ve yüksek hazırlıklı kuvvetlerimizin asker sayısını 300 bin üzerine çıkaracağız” dedi. Bu, NRF’nin halihazırda 40 bin olan asker sayısının neredeyse 7 kat artması demek.

NATO’nun 300 binden fazla askeri acil müdahale ve mukabeleye hazır duruma getirmek istediğini vurgulayan Stoltenberg, 28-29-30 Haziran tarihlerinde Madrid’de yapılacak zirvede 30 üye ülkenin liderlerinin bununla ilgili karara varacağını belirtti.

Stoltenberg, Müttefiklerin hava savunmalarını güçlendireceğini, askeri malzeme stoklarını büyüteceğini ve ittifakın doğusundaki çok uluslu muharebe gruplarını artıracağını ifade ederek, “Hep birlikte, bu, Soğuk Savaş’tan beri kolektif caydırıcılığımız ve savunmamızın en büyük yeniden düzenlenmesini oluşturuyor” dedi.