NATO Genel Sekreteri: Krize çözüm için halen diplomatik bir yol var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'yla yaşanan gerilime ilişkin "NATO Ukrayna'ya muharip birlikler konuşlandırmayacak" derken "NATO'nun müttefikleri savunma taahhüdü"nü de tekrar etti.

NATO Genel Sekreteri: Krize çözüm için halen diplomatik bir yol var

ABD öncülüğündeki NATO’nun Rusya’yla yaşadığı gerilimde tansiyon giderek yükselirken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den konuya ilişkin yeni bir açıklama geldi.

CNN International’a konuşan Stoltenberg, “Kremlin’in tekliflerine karşılık bekledikleri yolundaki açıklamasının ardından, NATO’nun yazılı karşı teklif metnini bu hafta göndereceklerini” söyledi.

“Şu anda tekliflerimizi, yazılı metni sonuçlandırıyoruz. Bu hafta kendilerine göndereceğiz. Bunu ABD ile paralel şekilde yapacağız çünkü ABD birkaç hafta önce bir anlaşma teklifi almıştı. Aynı şekilde biz de benzer bir taslak almıştık. Ana hatlarıyla oturup konuşmaya hazır olduğumuzu söyleyeceğiz” diyen Stoltenberg, “silahların kontrolü, silahsızlanma, askeri faaliyetlerde şeffaflık, riskleri düşürme mekanizması ve Avrupa’nın güvenliğiyle ilgili diğer konuları konuşmaya hazır olduklarını” belirtti.

“Rusya’nın endişelerini dinlemeye hazırız” ifadesini kullanan Stoltenberg, Ukrayna “kriz”ine çözüm için “halen diplomatik bir yol bulunduğunu” söyledi. Stoltenberg, bunun için de Moskova yönetimini sorumlu tutarak “Rusya’nın gerginliği düşürmesi ve NATO ile iyi niyet içinde görüşmeye hazır olması gerektiğini” ifade etti.

Stoltenberg, “NATO Ukrayna’ya muharip birlikler konuşlandırmayacak. Ancak hazır olduğumuzdan ve özellikle ittifakın doğusundaki tüm müttefikleri savunma taahhüdümüzle ilgili yanlış anlaşılma bulunmadığından emin olmalıyız” ifadesini kullandı.