'Müzik yasağında intiharlara rağmen adım atılmıyor'

Covid-19 pandemisinde maske dışında hiçbir tedbir kalmamasına rağmen müzik yasağının devam etmesi Meclis'te gündem konusu oldu.

'Müzik yasağında intiharlara rağmen adım atılmıyor'

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Covid-19 tedbirleri kapsamında alınan gece 12.00’den sonra müzik yasağının kaldırılmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Purçu, HES kodu ve açık alanda maske zorunluluğu gibi tedbirlerin kaldırılmasına rağmen süren müzik yasağı ile ilgili TBMM’ye araştırma önergesi vererek, “Müzisyenler geçim kaynaklarını yitirerek yoksullaşırken, mekan sahipleri de iflas ediyor. Müzik yasağının kaldırılması şart” dedi.

“İNTİHARLARA RAĞMEN ADIM ATILMIYOR”

Ayrıca Roman müzisyenlerin sorunlarıyla ilgili de çözüm üretilmediğini belirten Purçu, yazılı açıklamasında şunları ifade etti:

“Pandemi sürecinden birçok iş kolu olumsuz etkilenirken, ilk sırayı da eğlence dünyası aldı. Ne zaman sona ereceği belli olmayan kısıtlamalar sonucu müzisyenler enstrümanlarını satmak, eğlence mekanları da işyerlerine kilit vurmak zorunda kaldı. Hatta bu zorlu süreçte müzisyen intiharları gündeme geldi. Buna rağmen halen bir adım atılmıyor. Yasağın sürmesi, pandeminin olumsuz etkilerini en çok hisseden eğlence sektörü emekçilerini zor durumda bırakmaya devam ediyor. Müzisyenlerin birçoğu, geçimlerini gündelik kazançla sağlamakta, kayıtsız bir şekilde, güvencesiz koşullarda çalışmaktadırlar. Son yıllarda pandemi gerekçesiyle artan yasaklar, geçim kaynaklarını kaybetmelerine, dolayısıyla yoksullaşmalarına neden olmaktadır. Giderlerini karşılayamadığı için zarar eden birçok işyeri sahibi de iflas ediyor.”

“Yasak sektörler arasında eşitsizlik yaratmıştır. Ayrıca, pandemi tedbirleri kapsamında alınan yasaklama kararlarının, yaşam tarzına müdahale sınırını aşmamasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle, söz konusu müzik yasağının kaldırılması konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması şart olmuştur.”