MÜSİAD: Zekat, finansal sisteme dahil edilsin

MÜSİAD, Türkiye'nin 'dünyadaki ilk 10 ekonomi' arasına girmesi için hazırladığı raporda zekat toplama ve dağıtma işlemlerinin finansal sisteme dahil olmasını istedi.

MÜSİAD: Zekat, finansal sisteme dahil edilsin

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’ne (MÜSİAD) bağlı Stratejik Araştırmalar Komisyonu ve Ekonomik Araştırmalar Birimi tarafından hazırlanan MÜSİAD 2022 Ekonomi Raporu’nda zekat toplama ve dağıtma işlemlerinin finansal sisteme dahil edilmesi istendi.

Türkiye’nin dünyanın ‘ilk 10 ekonomisi’ içinde yer alması için 15 önerinin yer aldığı raporun sunumunu yapan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Gerek vakıflarca gerekse bireysel olarak gerçekleştirilen zekat toplama ve dağıtma işlemlerinin, gelişen finansal teknoloji yardımıyla şeffaf biçimde finansal sisteme entegrasyonu sağlanmalıdır” dedi.

Asmalı’nın ‘yerli ve milli ürün’ vurgusuyla sunduğu raporda şu öneriler yer aldı:

►Sektör bazlı stratejik plan takvimi: “Türkiye, ilk 10 ekonomi hedefinde her bir sektörü ile var olmak için sektör bazlı stratejik planlarını bir takvime bağlı olarak oluşturmalıdır. Ekonominin tüm segmentleri için politikalar geliştirilmeli, takvim içinde belirlenen hedeflere yönelik süreçler takip edilmeli ve gerçekleşmesi sağlanmalıdır.”

► Önceliklerin belirlendiği sistematik bir yol haritası: “Kendine yeten ekonomi ve cari fazla hedefine ulaşmak için, ekonomik hedeflerin öncelik sıralaması belirlenmeli ve sistematik bir yol haritası ilan edilmelidir. Böylece öngörülebilirlik artacak ve ulaşılmak istenen hedeflerin akamete uğramaması temin edilebilecektir.”

► Ekonomi bilim kurulu oluşturulmalı: “İçerisinde alanında uzman akademisyenlerin bulunduğu “Ekonomi Bilim Kurulu”nun oluşturulması, ekonomi yönetiminin tüm piyasa aktörleri ile dinamik bir yönetişim sergilemesine, süreçlerin takibine ve ekonomik birimlerle etkili bir iletişimin sağlanmasına katkıda bulunacaktır.”

► Finansta bir pazar değil, ev sahibi konumuna gelinmeli: “Türkiye temel sorunu olan finansal kırılganlıklarından kurtulmak için finansta bir pazar değil, ev sahibi durumuna gelmelidir. İstanbul Finans Merkezi projesi ve katılım finans ekosisteminin geliştirilmesi, bu hedefe katkı sağlayacak unsurlar arasında yer almaktadır. Çok önemli bir fırsat penceresi açıyor. Coğrafi, kültürel ve dini avantajlarıyla stratejik bir merkez olarak konumlandırabilecek İslami finans, bu bağlamda belirleyici bir rol oynayabilir.”

► Faizle mücadele programı: “Türkiye; İslami finansa örneklik oluşturacak şekilde kapsamlı bir ‘faizle mücadele programı’ ile alternatif İslami finans metotlarının geliştirilmesi öncelemelidir. Bu konuda hükümetin çalıştığını biliyoruz.”