Mülakat ayrımcılığına karşı çıkan TCDD işçilerine polis müdahalesi

TCDD bünyesinde çalışan Birleşik Taşımacılık İşçileri Sendikası üyelerine yönelik 'mülakat ayrımcılığı'na karşı çıkan işçilere polis müdahale etti.

Mülakat ayrımcılığına karşı çıkan TCDD işçilerine polis müdahalesi

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), TCDD’nin görevde yükselme sınavında yapılan mülakatlardaki hukuksuzluğa dair TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

Konuyla ilgili basın açıklamasını okuyan BTS Genel Başkanı Murat Oral, “Hukuka aykırı olduğu kadar, etik de olmayan bu durum bir yandan kuruma zarar vermekte, diğer yandan ise iş barışını bozmakta, mağduriyetlere neden olmaktadır” vurgusunda bulundu.

MÜLAKATTA OSMANLI’NIN BAŞKENTLERİ SORUSU

Yapılan mülakat hukuksuzluğuna karşı bazı üyelerin dava açtığını belirten Oral, “İdare Mahkemeleri tarafından sözlü sınavlarının iptal edilerek yeniden yapılması kararları verilmiştir. Yazılı sınav sonrası yapılan mülakatlarda yaşanan ayrımcılık ve hukuksuzluğun bir benzeri, hatta daha fazlası 7 üyemiz için yapılan mülakatta bir kez daha ortaya çıkmış, aynı ayrımcı ve hukuksuz yaklaşım sürdürülmüş, yeni mağduriyetler yaratılmıştır.

Mülakatta mahkeme kararlarında yer verilen hususların hiçbirisi dikkate alınmayarak kamera kaydı yapılmamış, tutanak tutulmamış, sorular bir havuzda oluşturularak sınava giren kişiye eşit seçme hakkı tanınmamış, daha önce mülakatlara girenlere 3 soru sorulurken bu mülakatta 4 soru sorulmuştur.

Mülakata giren üyelerimize ‘genel yetenek’ adı altında sorulan sorular genel yetenek olmaktan uzak, art niyetli ve ayrımcı bir şekilde, cevaplanmasının neredeyse mümkün olmayacağı bilinerek sorulan sorulardır. Bu sorulardan en belirgin olanları ise ‘Kimya cetvelinin kaç satır ve sütundan oluştuğu” ile ‘Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki başkentler ve bu başkentlerin hangi yıllar arasında başkent oldukları’ sorulardır.

Bu soruların mülakat komisyon üyeleri tarafından bile cevaplanamayacağı şüphe götürmezdir. Bu soruların sorulmasının nedeni; üyelerimizin mülakatlarda başarısız olmalarını kesinleştirmekten öte bir anlam taşımamaktadır.” dedi.

POLİS MÜDAHALESİ

BTS üye ve yöneticilerinin yanı sıra KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, KESK TİS ve Hukuk Sekreteri Zeynep Korkmaz’ın katıldığı basın açıklamasına polis müdahale etti.