Muğla Barosu'ndan 'zeytinlik düzenlemesi'ne dava

Muğla Barosu zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı.

Muğla Barosu'ndan 'zeytinlik düzenlemesi'ne dava

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın zeytinlik alanlarda maden arama faaliyetlerinin önünü açan Maden Yönetmeliği değişikliği, 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, zeytinlik alanların talan edilmesinin önünü açacak olan yönetmelik değişikliğine tepkiler sürerken Muğla Barosu yönetmeliğin iptali için dava açtı.

Yönetmeliğin Türkiye’de telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını ifade eden Muğla Barosu Başkanı avukat Cumhur Uzun, yapılan düzenlemenin kanuna aykırı olduğunu vurguladı.

Zeytinlerin özel yasa ile korunduğunu anımsatan Uzun şöyle konuştu:

“Değerleri nedeniyle özel bir kanunla korunan zeytinlerin yönetmelikle sökülmesi düşünülemez. Zeytinliklerin sökülmesine izin veren yönetmelik düzenlemesi, açıkça normlar hiyerarşisine aykırılık oluşturmakta olup yönetmeliğin kanuna aykırı olması demektir. Muğla Barosu olarak zeytinlerin yok olmasına neden olacak yönetmeliğin öncelikle yürütmesinin durdurulması, devamında ise iptal istemi ile Danıştay’da dava açtık.”