"MİT, Türkiye’den ayrılması için Suriye muhalefetine süre verdi"

MİT’in Suriye muhalefeti ile görüşerek Türkiye’den ayrılmaları için kendilerine en geç yıl sonuna kadar mühlet verdiği iddia edildi.

Rus haber ajansı Sputnik’in Arapça bölümü, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Türkiye’de bulunan Suriyeli muhaliflerle görüştüğünü ve en geç yıl sonuna kadar Türkiye’yi terk etmelerini istediğini aktardı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonuna (SMDK) kararın iletildiğini belirten ajans, söz konusu kararın Ankara ile Şam yakınlaşması sonrası alındığını söyledi.

Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriye muhalefetine ait tüm ofisleri kapatma ve Türkiye’nin bundan sonra muhaliflere mali desteği sona erdirecekleri” kararı aldığını duyurdu.

MİT’in muhaliflere kalmaları için kendilerine başka yer bulmaları ve tüm medya ile siyasi faaliyetlerini durdurmaları gerektiğini aktardığı kaydedildi.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan muhaliflere kalma hakkı tanındığı ancak bu kişilerin kesinlikle herhangi bir siyasi faaliyet yürütmeyeceği, medyada yer almayacakları kararı da alındığı belirtildi.

Ajansa konuşan kaynaklar, Suriye muhalefetinin bazı Körfez ülkelerinde kendilerine ofis açmaları için arayışa girdiğini aktardı.

Geçtiğimiz günlerde de İran medyası, Ankara’nın Suriye muhalefetine (SMDK) Türkiye’den ayrılmaları çağrısında bulunduğu, bu yönde talimat verdiği iddiasında bulunmuştu.

SMDK üyesi Abdullah Gedo ise Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Türk yetkililerin Suriye muhalefetinden Türkiye’yi terk etmelerini istediği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söylemişti.