Merkez Bankası'ndaki 'sürgünün' perde arkası

Halk TV yazarı Barış Soydan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşananların perde arkasını aktardı. "Sürgün deyince eskiden akla Van şubesi gelirdi. Şimdi bu tanımın Karaköy şubesi için yapılmaya başlandığı belirtiliyor" dedi.

Merkez Bankası'ndaki 'sürgünün' perde arkası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine 26. dönem AKP Bayburt Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Şahap Kavcıoğlu’nun atanması sonrası kurumda ‘sürgün’ diye tanımlanabilecek bazı görevlendirmeler yapıldığı ortaya çıktı.

Haberi ilk olarak eski Merkez Bankası yöneticisi ekonomist Uğur Gürses şu sözlerle paylaştı:

“Merkez Bankası’nda genel müdür seviyesinde görev yapmış, ama bir süredir danışman kızağında tutulan 5-6 kişi şimdi de Anadolu’daki şubelere sürülmüş. Çoğu çekirdekten yetişme merkez bankacı. Sürenlerin merkez bankacılığı kıdemi birkaç yıl yok. Yetişmiş öğütücülüğü ne kadar kolay?”

Halk TV yazarı Barış Soydan, ‘Merkez Bankası’nın eski yöneticilerine sürgün gibi görevlendirmeler ‘ başlıklı yazısında yaşananların perde arkasını anlattı:

“Geçen kasımda, kur krizinin ortasında tartışmalı şekilde görevinden ayrılan eski Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürü Doruk Küçüksaraç’ın bankanın Kocaeli şubesinde, Naci Ağbal ve Murat Uysal döneminin İletişim Genel Müdürü Ferhat Çamlıca’nın Edirne şubesinde, eski Araştırma Genel Müdürü Çağrı Sarıkaya’nın Denizli’de görevlendirildiğini duydum.

Normalde tayinlerde 15 günlük taşınma süresi verilir. Bu defa başka şehirlerde görevlendirilenlerin eski çalışma yerlerinin apar topar boşaltıldığı konuşuluyor. Dahası, söylentiler eğer doğruysa bu isimlerin atandığı şubelerin müdürlerine ‘Boş oturtmayın’ diye talimat da gitmiş.

Merkez Bankası yönetiminin kadro değişikliğine gitmek istediği bir başka yer, raporları Sayıştay incelemelerine temel oluşturan Denetim Genel Müdürlüğü. Bu yılın başında denetim yönetmeliğinde değişiklik yapılmış ve denetim genel müdürünün banka dışında en az 3 yıl yöneticilik yapma şartı kaldırılmıştı. Denetim Genel Müdürlüğü’nün üst düzey yöneticileri ile kıdemli denetçilerin emeklilik talebine direndiği ve bazı çalışanların dava açtığı da konuşuluyor.”