Merkel: Minsk anlaşmalarının amacı Kiev'e zaman kazandırmaktı

Merkel, arabuluculuğunu yaptığı Minsk anlaşmalarının asıl amacının Ukrayna'ya ordusunu güçlendirmek için zaman kazandırmak olduğuna dair itiraflarını tekrarlama gereği duydu.

Merkel: Minsk anlaşmalarının amacı Kiev'e zaman kazandırmaktı

7 Aralık’ta Die Zeit gazetesinde yayımlanan mülakatta Kiev’in hiçbir zaman uygulamadığı 2014-15 Minsk Barış Anlaşmaları’nın Donbass sorununu çözmeyi değil, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya zaman kazandırmayı amaçladığını itiraf eden eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu kez ifşaatını İtalyan gazetesi Corriere della Sera’nın haftalık eki Sette için tekrarladı. Merkel şunları kaydetti:

“2008’de tartışılan Ukrayna ve Gürcistan’ın olası bir NATO üyeliğinin başlatılması bence yanlıştı. İki ülke de gerekli şartlara sahip değildi ve böyle bir kararın hem Rusya’nın Gürcistan ve Ukrayna’ya tepkisi hem de NATO ve onun yardım kuralları açısından nasıl sonuçlar doğuracağı üzerinde tam olarak düşünülmemişti bile. Ve 2014 Minsk Anlaşması, Ukrayna’ya zaman tanıma girişimini temsil ediyordu. Bugün gördüğümüz gibi Ukrayna aradaki zamanı daha güçlenmek için kullandı. 2014-15’in Ukraynası bugünkü gibi değildi. Ve NATO’nun o zaman Ukrayna’ya şimdiki gibi yardım edebileceğinden şüpheliyim. Çatışmanın donmuş olduğu, sorunun çözülmediği hepimiz için açıktı, ama bu, Ukrayna’ya değerli zaman kazandırdı.”