MEB'in Kuran kursları ile ilgili bilgisi yok

MEB’in, okul öncesi çağındaki çocukların kayıtlarını tutamadığı ortaya çıktı. Bakanlığın, “4-6 Yaş Kuran kurslarındaki çocuk sayısı kaçtır?” sorusuna yanıtı “Bu konuya ilişkin veri bulunmamaktadır” oldu.

MEB'in Kuran kursları ile ilgili bilgisi yok

MEB’in elinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın okulöncesi eğitimde etkili olma çabalarının son halkası olan 4-6 Yaş Kuran Kuran kurslarına yönelik veri bulunmadığı öğrenildi. Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanlığı döneminde yanıtlanan ve “2018-2020 yılları arasında Türkiye’de, iller ve ilçeler bazında 4-6 Yaş Kuran kurslarına katılan kız ve erkek öğrenci sayısı kaçtır?” sorusuna, “Bakanlığımızda önergede ifade edilen konuya yönelik veri bulunmamaktadır” yanıtı verildi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün birim faaliyet raporunda “Bakanlığımız dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlardaki kreşlere devam eden okul öncesi çağındaki çocukların kayıtları sağlıklı tutulamamaktadır” denildi.

HEDEF TUTMADI

Eğitim uzmanlarının çocukların gelişimine yönelik kritik önemde olduğunu kaydettiği okulöncesi eğitim, bir türlü istenilen seviyeye çıkarılamadı. AKP iktidarları döneminde hemen her yıl eğitime yönelik hedefler arasına yazılan, “Okulöncesi kademedeki okullaşma oranı artırılacaktır” hedefine karşın 3-5 yaş grubunda okullaşma oranı yüzde 48’de kaldı.

İTİRAF EDİLDİ

Okul öncesi eğitime yönelik düşük okullaşma oranına karşın Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün raporlarında, MEB dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı kreşlerdeki çocukların verilerinin sağlıklı tutulamadığı itiraf edildi. Raporun, “Öneri, Tedbir ve Beyan” bölümünde, “Bakanlığımız dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlardaki kreşlere devam eden okul öncesi çağındaki çocukların kayıtları sağlıklı tutulamamaktadır. Bu kurumların açılış standartları, denetimleri ve kayıtlarının tek veri tabanında toplanmasının sağlanması gerekmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

DEĞERLER EĞİTİMİ

Raporun, “Öneriler” bölümünde, “Okul öncesine değerler eğitimi adı altında dini eğitim modeli getiriliyor” gerekçesiyle eleştirilen değerler eğitimi hakkında da tespitler yer aldı. Okul öncesi eğitim ve ilköğretim çağındaki öğrenciler için değerler eğitimi konusunda çalışmaların yapılması gerektiği kaydedildi.

DİYANET ULAŞTI

MEB’in, “Elimizde veri yok” dediği Diyanet’e bağlı 4-6 Yaş Kuran Kursları’nda 2020-2021 eğitim öğretim yılında 181 bin 808 öğrenci eğitim gördü. Türkiye genelindeki toplam 5 bin 575 kursta gerçekleştirilen eğitim için 10 bin 96 öğretici görev yaptı.