Mazlum Kobani: ABD’nin tavrı yeterince güçlü değil

Kobani, ABD’nin tavrının yeterince güçlü olmadığını söyleyerek, ABD ve Rusya’nın “onayı” olmadan Rojava’ya kara harekatı yapılamayacağını söyledi, “Eğer bir kara işgali olursa, bunun nedeni bu iznin verilmiş olması veya (Rusya ve ABD'nin) sessiz kalmayı seçmesidir” dedi.

Mazlum Kobani: ABD’nin tavrı yeterince güçlü değil

Ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani, Al Monitor’den Amberin Zaman’a konuştu. Kobani, “İstanbul’daki bombalı saldırıdan kimin sorumlu olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna, “Birçok araştırma yaptık ve saldırının Türkiye’nin kontrolünde faaliyet gösteren Suriyeli muhalif gruplar tarafından gerçekleştirildiği sonucuna vardık” yanıtını verdi.

“Bombayı yerleştirdiği için tutuklanan kadının IŞİD ile bağlantılı bir aileden geldiğini tespit ettik ve bu bilgiyi ilk kez medyaya ifşa ediyorum” ifadelerini kullanan Kobani, “Kardeşlerinden üçü IŞİD için savaşırken öldü. Biri Rakka’da, diğeri Menbiç’te ve üçüncüsü Irak’ta öldü. Diğer bir erkek kardeş ise Efrin’deki Türkiye destekli Suriye muhalefetinin komutanı” dedi.

Kobani, Albashır’in üç farklı IŞİD savaşçısıyla evli olduğunu ve ailesinin ise Halepli olduğunu öne sürdü. Kobani ayrıca, “Bombalama olayıyla kesinlikle hiçbir ilgimiz yok ve böyle bir politikamız da yok” ifadelerini kullandı.

“Bence bu (saldırı), Türk hükümetinin bize karşı savaşa zemin hazırlamak için tasarladığı bir provokasyon eylemiydi” iddiasında da bulunan Kobani, Erdoğan’ın “kara harekatı” açıklamasına da değindi. Erdoğan’ın sözlerini ciddiye aldıklarını söyleyen Kobani, “Özellikle ABD ve Rusya nezdinde Türkiye’yi caydırmak için ciddi bir çaba olmazsa bunu yapacaklardır” diye konuştu.

Kobani, ABD’nin tavrının yeterince güçlü olmadığını söyleyerek, ABD ve Rusya’nın “onayı” olmadan Rojava’ya kara harekatı yapılamayacağını söyledi, “Eğer bir kara işgali olursa, bunun nedeni bu iznin verilmiş olması veya (Rusya ve ABD’nin) sessiz kalmayı seçmesidir” dedi.

Kobani, Türkiye’ye karşı “intikam eylemi” yapmayacaklarını belirterek, “Topraklarımızı savunmayı, topraklarımızın içinde bize saldırırlarsa Serekaniye’de Azez’de, Efrin’de, Cerablus’ta savaşmayı planlıyoruz. Türkiye ile Türk topraklarında savaşmaya niyetimiz yok” şeklinde konuştu.

Kobani, Suriye’deki duruma ilişkin de, “Rusya, Suriye rejimiyle bir anlaşmaya varmamızı istiyor. ABD’nin ise Suriye konusunda daha net bir politika belirlemesi gerekiyor. IŞİD ile savaşmaktan öte bir stratejileri yok ve kontrolümüz altındaki bölgelerin geleceğine ilişkin net bir politika formüle edemediler. Bu politikanın olmaması, Şam’la başarılı bir şekilde müzakere etmemizi zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.