Mayıs ayında 207 yaşam hakkı ihlalinin, 167’si iş cinayeti, 38’i kadın cinayeti

"Mayıs ayında 207 yaşam hakkı ihaleli var. Bunlardan 167’si iş cinayeti, 38’i kadın cinayeti, 1 gözaltında ölüm, 4’te cezaevinde ölüm var. Mayıs ayında, ikisi çocuk olmak üzere 316 kişi, gözaltında veya gözaltına alınırken gözetim merkezlerinde işkence görmüş."

Mayıs ayında 207 yaşam hakkı ihlalinin, 167’si iş cinayeti, 38’i kadın cinayeti

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Mayıs Raporu’na göre; 207 yurttaşın yaşam hakkı ihlal edilirken 697 kişi toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında gözaltına alındı.

“Mayıs ayında da ağır insan hakları ihlalleri işlenmeye devam etti. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, Türkiye’de başardığı bir şey var, o da zulümde eşitliği sağladı. İnsan hakları ihlallerini bütün Türkiye coğrafyasına yaydı ve her alanda kimlik, cinsiyet, mezhep, yaş, cinsel yönelim gözetmeden herkese eşit bir biçimde en ağır insan hakları ihlalleri uygulanmaya devam ediyor.

Mayıs ayında 207 yaşam hakkı ihaleli var. Bunlardan 167’si iş cinayeti, 38’i kadın cinayeti, 1 gözaltında ölüm, 4’te cezaevinde ölüm var. Mayıs ayında, ikisi çocuk olmak üzere 316 kişi, gözaltında veya gözaltına alınırken gözetim merkezlerinde işkence görmüş. 53 kişi de cezaevlerinde işkence gördüğünü iddia etmiş. Toplam 169 işkence ve kötü muamele iddiası var. Hepsi ayrıntısıyla raporumuzda var. Düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda da çok ağır bir tablo var. Toplatma, erişim engeli kararları sayısı bin 364, düşünceyi ifade etme nedeniyle tutuklanan sayısı 9. Bu tablo içerisinde Meclis’e gelen yeni medya yasası var. Hem tablo bu kadar ağır hem tabloyu ağırlaştırmak için Meclis’te bir sosyal medya yasası görüşülüyor.

Örgütlenme özgürlüğü bakımından da gözaltına alınan, tutuklanan belediye başkanı, belediye meclis üyesi sayısı 23. 697 kişi toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında gözaltına alınmış, 64 basın açıklamasına müdahale edilmiş. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının insan hakları ihlalleri bakımından mayıs ayı tablosunun ne kadar çok ağırlaştığını ve önümüzdeki zaman diliminde de ağırlaşacağını bir kez daha ortaya koyuyor ama biz bunlarla mücadele etmeye, bunları sizlerle paylaşmaya, hukuk kuralları içerisinde hesap sormaya söz veriyoruz.”

Tanrıkulu’nun hazırladığı raporda öne çıkan bazı tespitler şöyle:

AİHM, Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın yaptığı başvuruyu 31 Mayıs günü karara bağladı. AİHM, 2017 yılında tutuklanan Taner Kılıç’ın ‘özgürlük ve güvenlik’ ve ‘ifade özgürlüğü’ haklarının ihlal edildiğine, Türkiye’nin Taner Kılıç’a toplam 24 bin 500 euro tazminat ödemesine karar verdi.