Malatya'da gericilerin 'çıplak heykel' rahatsızlığı

Malatya'da bulunan Atatürk Anıtı'ndaki çıplak genç heykelinden rahatsız olan çevreler, heykelin kaldırılması için başvuruda bulundu. Gelen yanıtta ise, bunun için Koruma Kurulu'nun izni gerektiği belirtildi.

Malatya'da gericilerin 'çıplak heykel' rahatsızlığı

Malatya Kanalboyu Caddesi’nde, Orduevi ile İsmet Paşa (Hürriyet) Parkı arasında bulunan Atatürk Anıtı’ndaki ‘çıplak genç’ heykeline karşı gerici çevreler bir kez daha harekete geçti.

1947 yılında heykeltıraşlar Nejat Sirel ve Hakkı Atamulu tarafından yapılan heykelden rahatsız olan bir grup avukat, heykelin kaldırılması için Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurdu.

“KORUMA KURULU’NUN İZNİ GEREK”

Heykelin “halkın ahlaki değerlerine zıt” olduğunu öne süren grup, Başsavcılık nezdinde yaptığı başvuruya istediği yanıtı alamadı. Ancak Gerici Yeni Akit‘te yer alan habere göre Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başvuru dilekçesine karşılık “Bahse konu Atatürk Anıtı ile ilgili iş ve işlemler Koruma Kurulu izni doğrultusunda yapılabileceğinden Müdürlüğümüz tarafından yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Yazımızın bilgi için başvuru sahibine ve Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne iletilmesi hususunda gereğini arz ederim” yanıtı verildi.

75 yıllık anıttaki heykelden rahatsız olan kimi çevreler, eserdeki çıplaklığı ortadan kaldırmak için birçok kez formül arayışına gitmişti. 2018 yılında Malatya Türk Ocakları Başkanı Nadir Günata ‘heykele şort giydirilsin’ çağrısı yapmıştı.

AKP’nin önceki dönem Malatya Milletvekili Mustafa Şahin de “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal’in yanına konulan genç heykel beni temsil etmiyor. Malatyalıları da temsil etmiyor.  Bir an önce kaldırılmasından yanayım” demişti.

Kentte terzilik yapan Mehmet Ali Yaman isimli bir kişi de ‘heykele pantolon dikmeye talip’ olduğunu söylemişti.