Macron: Rusya ile Ukrayna arasında bir anlaşma mümkün

Bugün Moskova'ya gidecek olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'da çatışmayı önlemek adına bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşündüğünü söyledi.

Macron: Rusya ile Ukrayna arasında bir anlaşma mümkün

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’da olası bir çatışmayı önlemek adına anlaşmanın mümkün olduğunu düşündüğünü ve Rusya’nın kendi güvenlik endişelerini dile getirmesinin meşru olduğunu söyledi.

Bugün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşecek olan Macron, öncesinde Avrupalı ülkeleri korumak ve Rusya’yı yatıştırmak üzere “yeni bir denge” çağrısında bulundu.

Macron, Ukrayna’nın egemenliğinin tartışmaya açık olmadığı konusundaki görüşlerini de yineledi.

NÜKLEER SİLAHLAR AZALTILMALI

Moskova , Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasının engellenmesi ve birliğin Doğu Avrupa’daki askeri varlığını azaltması da dahil olmak üzere bazı taleplerde bulunuyor.

Avrupa ise bu talepleri reddedip, bunun yerine nükleer silahların azaltılmasına ilişkin görüşmeler gibi başka müzakere alanları öneriyor.

HEDEF UKRAYNA DEĞİL

Journal du Dimanche gazetesine röportaj veren Macron, Rusya’nın hedefinin Ukrayna olmadığını; NATO ve AB ile kuralların açıklığa kavuşturulması olduğunu aktardı.

Rus mevkidaşı ile diyaloğunun askeri çatışmayı önlemek için yeterli olacağını umduğunu belirten Macron, Putin’in daha geniş konuları tartışmaya açık olacağına inandığını söyledi.

Pazar günü ABD Başkanı Joe Biden ile de görüşen Macron, Moskova’nın gerilimi azaltmak için tek taraflı önlemler almasını beklememek gerektiğini ve Rusya’nın kendi endişelerini dile getirme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Buna karşın Macron, Rusya ile kurulacak diyaloğun “herhangi bir Avrupa devletinin zayıflamasından geçmeyeceğini” dile getirdi.

Macron, “Egemenliklerini ve huzurlarını korumaya muktedir yeni bir denge önererek Avrupalı kardeşlerimizi korumalıyız” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Bu, Rusya’ya saygı duyarak ve bu büyük toplum ve ulusun çağdaş travmalarını anlayarak yapılmalıdır.”

Moskova’ya ve ardından ertesi gün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yapılacak seyahatler, Alman ve Amerikan müttefikleriyle koordine ediliyor.

 

AB, MOSKOVA İLE KENDİSİ DİYOLOĞA GEÇMELİ

Fransız Cumhurbaşkanı daha önce Rusya ile yeni bir ilişki çağrısında bulunmuş ve Ocak ayında da AB’nin Washington’a güvenmek yerine Moskova ile kendi diyalogunu başlatması gerektiğini söyledi.