Lukaşenko'dan Ukrayna açıklaması: Rusya ile ortak yanıt veririz

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Ukrayna'nın ülkenin doğusunda bulunan Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ne karşı savaş başlatması hâlinde, Minsk ile Moskova’nın buna ortak yanıt vereceğini söyledi.

Lukaşenko'dan Ukrayna açıklaması: Rusya ile ortak yanıt veririz

Rus gazeteci Vladimir Solovyov’un Youtube’da yayınlanan programında açıklamalar yapan Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Ukrayna hükümetinin, Donestk ile Lugansk’ı içeren Donbass bölgesindeki insanlara karşı güç kullanmaya karar vermesi hâlinde Belarus ordusunun nasıl davranacağı sorusu üzerine, “Tamamıyla Rusya’nın davranacağı gibi” dedi.
Lukaşenko, ‘Ukrayna hükümetinin savaş başlatması durumunda Belarus ve Rusya’nın buna ortak bir karşılık mı vereceği’ sorusu üzerine ise, “Tabii ki” yanıtını verdi. Belarus Devlet Başkanı, Ukrayna hükümetini, ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk’a karşı güç kullanmaya itenin ABD olduğuna inandığını da kaydetti.

KIRMIZI ÇİZGİ

Lukaşenko ayrıca, Ukrayna üstünden Rusya ile Batı ülkelerinin ilişkilerinde gergin bir dönemden geçiyor olmasına ilişkin, mevcut durumda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘doğru davrandığını’ düşündüğünü belirtti: “Bu davranışı destekliyorum. Kırmızı çizgilerimizi çizdik. Kırmızı çizgimizi geçerseniz gününüzü görürsünüz.”

Lukaşenko, Ukrayna’nın doğusunda savaş çıkması durumunda buna verilecek yanıtın Ukrayna topraklarına düzenlenecek bir füze saldırı olma ihtimaliyle ilgili soruya, “Sadece füze saldırı da değil” cevabını verdi. Savaş çıkması hâlinde buna mevcut tüm araçlarla karşılık verileceğini söyleyen Lukaşenko, “Kırmızı çizgi çizdiyseniz, bunu bir amaç ile yaparsanız. Kimse geçmesin diye çizersiniz bu çizgiyi” ifadelerini kullandı.

‘BİZE DOKUNMAZLARSA İYİ EDERLER’

Bunun yanında Belarus lideri, Ukrayna’da savaş çıkarsa bunun Avrupa’ya yayılıp büyük bir savaşa dönüşeceğine inanmadığını kaydetti: “Çünkü konforlu yaşamaya alışığız. Bu nedenle bizimle, her şeyden önce Rusya ile savaşmakla ellerine bir şey geçmeyeceğini biliyorlar. Nükleer silahlardan ya da başka silahlardan bahsetmiyoruz. Fakat bize dokunmazsanız iyi edersiniz. Bize dokunmayın.”

‘UKRAYNA BİZİMLE SAVAŞIRSA BU SAVAŞ ÜÇ-DÖRT GÜN SÜRER’

Batı istese dahi Ukrayna’nın Rusya ve Belarus ile savaşacağına inanmadığını sözlerine ekleyen Lukaşenko, “Ukrayna bizimle asla savaşmayacak. Zira bu savaş maksimum üç-dört gün sürer. Orada bize karşı savaşacak birileri olmayacak” dedi.