Lise öğrencilerine 'Erdoğan'a hakaret' gözaltısı: Okullarından alındılar

İstanbul’da iki lise öğrencisi 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla okullarında gözaltına alındı. İki öğrencinin 8 Mart'ta 'Feminist Gece Yürüyüşü' eyleminde attıkları sloganların suçlama konusu yapıldığı belirtildi.

Lise öğrencilerine 'Erdoğan'a hakaret' gözaltısı: Okullarından alındılar

İstanbul’da iki lise öğrencisi “Cumhurbaşkanı hakaret” suçu gerekçe gösterilerek okullarına yapılan baskınla gözaltına alındı. Öğrenciler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Halk TV’de Haber Masası programına bağlanan, öğrencilerin avukatı Fulya Dağlı gözaltına ilişkin yaşananları paylaştı.

SLOGANLAR SUÇ OLDU

Dağlı, alınan gözaltı kararının hukuksal bir zemini olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Evlerine polis tarafından gidilmek suretiyle gözaltına alınmaya çalışılıyor. Okulda ve lise öğrencisi oldukları için aileler de bu yönde bilgi veriyor. Polis her iki okulun idaresiyle görüşüp, çocukların gözaltına alınması işlemini yapmasını ifade ediyor, idare de yardımcı oluyor. Dosyada birden fazla hukuksuzluk var. Her iki çocuğun da ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ isnadıyla soruşturulduğu dosya 8 Mart 2022, gece yürüyüşü eylemi sırasında… ‘Tayyip kaç kaç kadınlar geliyor, zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir’ sloganlarının ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçu oluşturduğu yönünde bir dosya mevcut şu an. Savcılığın ya da hakimliğin herhangi bir tutuklama veya gözaltı kararı mevcut değil. Daha önce dosya kapsamında ifadeye çağırılanlar, davet edilenler mevcut, ki bunlar yetişkinler. Yetişkinlere dahi ifadeye davet usulüyle dosyadan işlem yapılırken bu çocukların hiçbir yasal şartı karşılamadan, gözaltına alınarak ifadelerinin alınması hukuka aykırı, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çocuk sözleşmelerine ve kendi ‘çocuk koruma kanunu’na da aykırı. Çocuk yargılamalarına ilişkin CMK hükümlerine de aykırı şekilde bu işlemler yapılıyor.”

SERBEST BIRAKILDILAR

Gözaltına alınan öğrencilerin, İstanbul Adliyesi’nde ifade vermelerinin ardından serbest bırakıldıkları öğrenildi.