Lezita mücadelesi İstanbul'a taşındı: İşçilerin ve sendikanın gücünü sınamaya kalkmayın!

"İşçilerin ve sendikanın gücünü sınamaya kalkmayın! Buradan ilan ediyoruz: Eğer Lezita işvereni bu tavrından vaz geçmezse, Lezita Direnişi büyüyecek, tüm ülkeye yayılacak ve işçi düşmanı Lezita tüm boyutlarıyla topluma ifşa edilecektir."

Lezita mücadelesi İstanbul'a taşındı: İşçilerin ve sendikanın gücünü sınamaya kalkmayın!

Öz Gıda İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 39 işçinin fabrika önündeki direnişi 43. Gününde devam ediyor.

Fabrika önündeki direniş sürerken bu hafta mücadele İstanbul’a da taşındı. Sancaktepe de bulunan BİM Genel Müdürlüğü önünde Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Dairesi tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, şirketin Lezita’nın işlediği suçlara ortak olmama çağrısı yapıldı. Yapılan açıklamada, binlerce mağazasında Lezita ürünlerini satan BİM’in bu çağrıya duyarsız kalmayacağı umulduğu söylendi.

Dün de Kadıköy’de McDonald’s, KFC, ve CareefourSA önünde yapılan açıklamalarda Lezita’nın iş ortaklarına uyarıda bulunuldu, çağrıya sessiz kalmaları durumunda bu açıklamaların 81 ilde yapılacağı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bugün burada işten haksız yere çıkartılan 39 Lezita işçisi için buluştuk. 39 işçiyi yüz kızartıcı suçla, hırsızlıkla suçlayan Lezita’yı ve onun iş ortaklarını uyarmak için buluştuk. Önünde basında açıklaması gerçekleştirdiğimiz bu kuruluşlar Lezita ile iş ortaklığı bulunan şirketlerdir. Bu şirketler, Lezita’nın işçi düşmanı tavrına ortak olmamalı. Lezitayı yanlışlarından dönmesi için ikaz etmeli. Eğer işçi düşmanı Lezita ile hiç birşey yokmuş gibi çalışmaya devam edeceklerse biz buradan ikaz ediyoruz: Lezita emekçisinin ateşi sizi de yakar. Halkımız işçi düşmanlarını, onların iş ortaklarını asla unutmaz. Bu eylemler burada kalmaz, tüm şubelerinizin önüne yayılır.

39 işçi arkadaşımız sendikalı oldukları için iftiralar atılarak işten çıkartıldılar. Birçoğunun haklılığı mahkeme kararıyla tescillenmesine rağmen şirket işçi düşmanı uygulamalarından vaz geçmiyor. İşçilerin Anayasal haklarına saygı göstermiyor. Türkiye Cumhuriyeti Kanunları tanımıyor. Para bende, güç bende anlayışıyla işçilere köle muamelesi yapmaya, tehdit etmeye devam ediyor.

İşten çıkartılan Lezita işçilerinin fabrika önündeki direnişi 50. güne yaklaştı. Milletvekilleri, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalar hergün direniş alanını ziyaret ediyor, direnişçi işçilere destek büyüyor. Ancak bu mücadele fabrika önünde kalmayacak. Çıkarılan işçilerin mücadelesi meclise taşındı, Çalışma Bakanlığına konuyla ilgili soru önergesi verildi. Önümüzdeki günlerde de Türkiye’nin 81 ilinde bu basın açıklamaları yapılacaktır. Lezita işverenine söylüyoruz, bu uyarıyı ciddiye alın!

Lezita işçileri bizleri çok iyi biliyor ve güveniyor. Binlerce işçi sendikasına sahip çıkıyor, tüm baskılara rağmen üyeliğini sürdürüyor. Bugün iş yerindeki üye sayımız yetkiyi aldığımız dönemin kat ve kat üstünde. Lezita işverenin de artık bizi tanıdığını düşünüyoruz. Bugüne kadar ne söylediysek yaptık. 81 ilde eylem yaparız dediysek yaparız. İşçi düşmanı tavrınızı deşifre ederiz dediysek ederiz. Gazetelere verdiğiniz reklamları, orada söylenen yalanları başınıza çalarız.

5, 10, 15 yıllık kıdemli, tecrübeli işçileri haksız yere işten atıp, doğru düzgün eğitim vermeden işe aldığınız kişiler neye mal oluyor tüm toplum gördü. Halk sağlığını tehdit eden görüntüler ortaya saçıldı. Biz şirketin marka değeri zarar görmesin diye onca çaba harcarken şirket Genel Müdürü Mesut Ergül ve avaneleri fabrikayı ve markayı rezil rüsva etti. Ailenin adını yerin dibine soktu. Beceriksiz, iş bilmez, panik içinde ve sadece işçiye zor gücü uygulayarak şuursuzca adımlar atılıyor. Bu beceriksiz genel müdür ve avenesi derhal istifa etmelidir! Şirket bu soytarıca yapılan hareketler nedeniyle zarar görmektedir.

Bu fabrikalar bizim milli servetimizdir. Sendikamız Öz Gıda İş bu markaların zarar görmemesi için büyük özen göstermektedir. Biz bu markaların büyümesi, istihdamın sağlanması ve iş barışının korunmasından yanayız. Sendikamızın bulunduğu işletmelerin bugüne kadar marka değeri büyümüş, iş barışı özenle korunmuştur.

Kabul edemediğimiz tek nokta yapılan işçi kıyımı, anayasayı ve hukuku tanımamak, işçilerin iradesine, sendikalı çalışma isteğine saygı duyulmamasıdır. Atılan işçileri geri alacaksınız, sendika ile masaya oturacaksınız! Anayasayı ve kanunları tanımayı öğreneceksiniz! Yoksa biz size öğreteceğiz. Ya öğreneceksiniz, ya öğreneceksiniz!

İşçilerin ve sendikanın gücünü sınamaya kalkmayın! Buradan ilan ediyoruz: Eğer Lezita işvereni bu tavrından vaz geçmezse, Lezita Direnişi büyüyecek, tüm ülkeye yayılacak ve işçi düşmanı Lezita tüm boyutlarıyla topluma ifşa edilecektir. Kimse duymadın, görmedim demesin!

Mücadele eden işçiler kazanacaktır, zafer direnen emekçinin olacaktır!”