Lavrov: Müzakereler Kiev’in tutarsız tavrı nedeniyle durma noktasına geldi

Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin Kiev’in tutarsız tavrı nedeniyle durma noktasına geldiğini, karşılarında dürüst müzakereciler olsaydı tarafların şimdiye dek önemli neticeler elde etmiş olabileceğini söyledi.

Lavrov: Müzakereler Kiev’in tutarsız tavrı nedeniyle durma noktasına geldi

Al Arabiya televizyonuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Dürüst müzakereciler olsalardı, adım adım kararlaştırdıkları şeylere bağlı kalsalardı, bu müzakerelerde önemli sonuçlara ulaşabilirdik” dedi.

Lavrov’a göre Ukrayna, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ülkeleri, Almanya ve Türkiye’nin de aralarında olduğu bir grup ülkeden güvenlik garantileri alabilirdi.

Lavrov, “Buna karşı değiliz. Önemli olan, özellikle de bu garantilerin hangi alanları kapsadığı konusunda ne kadar tutarlı olduklarını anlamak. Bunlar elbette Kırım ve Ukrayna’nın doğusu ile ilişkilendirilemez, zira biz buralardaki cumhuriyetlerin (Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri) bağımsızlığını tanıdık. Onlar da başta, İstanbul’daki görüşmelerde bunu kabul ettiler, ancak daha sonra tavır değiştirdiler” dedi.

Kiev’in tutarsızlıkları ve sürekli oyun oynamak istemesi yüzünden tıkandıklarını belirten Lavrov, “Anladığım kadarıyla Washington, Londra ve diğer ülkelerin başkentlerinden aldıkları talimatlar yüzünden müzakere sürecini hızlandırmıyorlar” açıklamasını yaptı.