Lavrov, İngiltere Dışişleri Bakanı ile görüştü: Dilsizle sağırın konuşması gibiydi

"Dürüst olmak gerekirse, konuşmamızın bir dilsizle sağırın konuşması gibi olmasından hayal kırıklığına uğradım, dinliyoruz ama duymuyoruz. En detaylı açıklamalarımız boşa gitti"

Lavrov, İngiltere Dışişleri Bakanı ile görüştü: Dilsizle sağırın konuşması gibiydi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Batı’nın NATO’nun genişlemesinin kabul edilemez olduğu konusunda henüz kesişme noktaları bulamadığını söyledi.

Moskova’da bir araya gelen Lavrov ve İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya’nın Batı’dan talep ettiği güvenlik garantileri hakkında konuşan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in NATO’nun genişlemesinin İstanbul ve Astana zirvelerinde tüm AGİT liderleri tarafından kabul edilen yükümlülükleri ihlal edeceği yönündeki açıklamasını anımsattı. Lavrov, hem Ukrayna’nın hem de Avrupa ülkelerinin ve Rusya’nın güvenliğinin sağlanması için karşılıklı olarak kabul edilebilir yaklaşımlar aramayı önerdi.

Sputnik Türkçe’de yer alan habere göre; Lavrov şöyle devam etti: “Başta ABD ile olmak üzere, çalışmaları sürdürme konusundaki yaklaşımlarımızı anlattık. Batı’dan mazeretler değil, somut tepki almak istemediğimizi, AGİT kapsamında en üst düzeyde onaylanan ve herhangi birinin güvenliğini başkalarının güvenliğini zayıflatarak pekiştirmenin kabul edilemez olduğunu öngören yükümlülüklere Batılı meslektaşlarımız tarafından yapılan müdahalenin açıklanmasına yönelik talebimize Batı’dan somut bir tepki almaya ilgi duyduğumuzu belirttik. Burada herhangi bir kesişme noktasının oluştuğunu söyleyemem ancak bugünkü görüşmelerin İngiliz meslektaşlarımızın bu sorunun Rusya için taşıdığı önemi daha iyi anlamalarını sağlayacağını umuyorum.”

“DİLSİZ İLE SAĞIRIN KONUŞMASI GİBİYDİ”

Mevkidaşı Truss’la Ukrayna’daki durumu detaylı olarak ele aldıklarını belirten Lavrov, “Dürüst olmak gerekirse, konuşmamızın bir dilsizle sağırın konuşması gibi olmasından hayal kırıklığına uğradım, dinliyoruz ama duymuyoruz. En detaylı açıklamalarımız boşa gitti” dedi.

Daha önce tüm AGİT ülkelerine ayrı ayrı mektup yazarak başkentlerden günümüz koşullarında bölünmez güvenlik yükümlülüklerini nasıl yerine getirmeyi planladıklarına dair bilgi talep ettiğini anımsatan Lavrov, AB’nin bu mektuplara ortak yanıt vermesi halinde diyaloğun sağlanmayacağını vurguladı.

Lavrov, “Duyduğuma göre, her ülkeden dürüst bir şekilde cevaplar vermesi yerine Avrupa Birliği, ulusal tutumların tüm nüanslarının ortadan kaldırılacağı ortak bir belge sunmak istiyor. Bu durumda diyalog kurulmayacağından eminim. O zaman muhtemelen bu durumdan nasıl çıkacağımızı düşüneceğiz” diye konuştu.

“BİR ŞEYLER HAZIRLADIKLARINI DÜŞÜNMEYE BAŞLADIK^”

Lavrov, Batılı ülkelerin diplomatik temsilcilerine Ukrayna’yı terk etme talimatı vermelerinin Moskova’da soru işaretleri doğurduğunu söyleyerek, “Eğer Anglosaksonlar kendi çalışanlarını tahliye ediyorsa, bizzat onların bir şeyler hazırladıklarını düşünmeye başladık. Onların eylemlerine bakacağız ve muhtemelen biz de diplomatik temsilciliklerimizdeki ana personel dışındaki çalışanlara evlerine dönmelerini tavsiye edeceğiz. Anglosakson meslektaşlarımızın neler düşündüklerini bilmiyorum” dedi.

“BÜYÜK İHTİMALLE…”

Lavrov, Rusya’nın Kiev’i ele geçirmek için operasyon veya darbe hazırlığında olduğuna dair iddiaları da yanıtladı. İngiltere Başbakanı Theresa May’in ülkesinde gerçekleşen Skripal vakasıyla ilgili ilk açıklamasında olaydan ‘büyük ihtimalle’ Rusya’nın sorumlu olduğunu söylemesine gönderme yapan Lavrov şöyle konuştu:

“Ukrayna’da Rus birliklerin, ağır silahların bulunduğuna dair iddiaları Batılı ortaklarımızın vicdanına bırakıyorum. Tüm bunlar ‘highly likely’ (büyük ihtimalle) serisinden. Litvinenko, Skripal, Navalnıy örneklerini verdim, aynı suçlamalar söz konusu. Hiçbir zaman bunlarla ilgili bulgular sunmadılar, ancak bulgu olmadığını birkaç kez arka arkaya hatırlattığımızda, tüm bu açıklamalar görmezden geliniyor.”