Kumluca Belediyesi'nde grev kararı alındı

Kumluca Belediye Başkanlığı’nda çalışan kadrolu işçilerin üyesi bulunduğu DİSK/Genel-İş Sendikası, Belediye ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için grev kararı aldı

Kumluca Belediyesi'nde grev kararı alındı

Antalya’nın Kumluca Belediyesi’nde, toplu sözleşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. DİSK Genel-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu belediyede grev kararı, sendikacılar tarafından 29 Ağustos Pazartesi günü başkanlık binası kapısına asıldı. Grev kararının ilanı sırasında açıklama yapan Genel-İş Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük, “Belediye yönetiminin toplu sözleşme masasında müzakerelere hiç oturmadığını, eğer bu tutum devam ederse Sendika olarak grev kararını uygulamaya kararlı olduklarını” dedi.

Yaklaşık üç aydır devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde, sendikanın çağrılarına rağmen belediye yönetimi toplu sözleşme masasına hiç oturmadı. Resmi arabulucu sürecinde de arabulucunun her türlü uyarı ve çağrılarına rağmen belediye adına toplantıya gelen avukat herhangi bir teklif ya da müzakerede bulunmadı ve hiçbir madde üzerinde görüşme dahi yapılamadı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kumluca Belediyesi’nde ilk kez belediye yönetimini kazanmasından sonra sorunlarının çözüleceğine dair umutlandıklarını belirten işçiler “Seçimden önce örgütlü mücadeleden ve emekten yana olduğunu söyleyen belediye başkanımız sayın Mustafa Köleoğlu göreve gelince tüm işçiler olarak çok umutlandık. Çünkü kadrolu işçi olmamıza rağmen ücretlerimiz asgari ücret düzeyindeydi. Sendikal haklarımızı da kullanmıyorduk” dediler.

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu’nun, seçim öncesinde; “sendikasız işçi kardeşlerimizin hepsinin sendikal haklarını kazanması için mücadele edeceğiz, bunlar için size söz veriyorum” diye söz verdiğini, ancak seçim bittikten sonra verilen sözlerin hepsinin unutulduğunu, ayrıca işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapılmaya başlandığını aktaran işçiler, Temmuz ayında kendilerine “sendikadan istifa ederseniz yapılan işlere göre net 8 bin -TL ile net 10 bin TL ücret verileceği söylendiğini” de ifade ettiler. İşçiler, “Bir kısım arkadaşımız baskılara dayanamayarak sendikadan istifa etti ve onlarla bireysel iş sözleşmesi yapıldı, belirttikleri ücretleri vermeye başladılar. Sendikadan istifa etmeyen 30 kişiye ise bu ay asgari ücretin bile altında ödeme yapıldı” diye tepkilerini ifade ettiler.