Kulis: Bozdağ yargıyı yeniden 'düzenleyecek'

AKP kulislerinde Bozdağ’ın üçüncü kez göreve getirilmesinin perde arkasında “Bakanlıktaki Hakyol ve Menzilci yapılanmanın yarattığı rahatsızlık olduğu” iddia ediliyor.

Kulis: Bozdağ yargıyı yeniden 'düzenleyecek'

AKP içinde uzun zamandır, görevden istifa eden Abdulhamit Gül döneminde, “yargı içinde halen aktif görevde bulunduğu bilinen ve çoğu kez basına da yansıyan ‘FETÖ bağlantılı’ hakim ve savcılara ilişkin gerekli işlemlerin yapılmadığı ya da geç yapıldığı” iddiaları da tartışılıyordu. AKP içindeki pek çok isim de başta Hakyol ve Menzilciler olmak üzere bu grubun Adalet Bakanlığı içinde “ağırlık kazandığı ve FETÖ’den boşalan kadrolara bu tarikat mensuplarının yerleştirildiği” yönünde eleştirilerde bulunuyordu.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre AKP kulislerinde Bozdağ’ın üçüncü kez göreve getirilmesinin perde gerisinde “bakanlıktaki bu yeni yapılanmadaki rahatsızlığın olduğu” belirtiliyor. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Bozdağ’ı göreve getirirken ilk talimatının da “Yargı içindeki bu yapılanmanın etkisini kır. Yargıda birliği sağla, aksaklıkları çöz ve ‘AKP yargıyı ele geçirdi’ dedirtme” olduğunun altı çiziliyor.

YARGIDA YENİDEN DÜZENLEMEYE GİDİLİYOR

AKP’de, iktidarın, 17-25 Aralık sonrasında FETÖ’cü hakim ve savcıların etkisini kırmak için oluşturduğu platforma da işaret ediliyor. “AKP’yle ortaklığı sonucunda bir dönem yargıda FETÖ etkin hale gelmiş” ve 17-25 Aralık operasyonu düzenlenmişti. AKP ise 17-25 Aralık sonrasında “Yargıda yeniden düzenlemeye ihtiyaç duymuştu.” O dönem bakan koltuğunda oturan Bozdağ ise Erdoğan’ın talimatıyla, “en temel amacı ‘FETÖ’nün yargı üzerindeki hakimiyetinin ve etkinliğinin sona erdirilmesi” olarak açıklanan platformu kurmuştu. Bu platformda, özellikle HSK içinde “hükümete yakın muhafazakâr yargı mensupları ile sosyal demokrat, Alevi ve ülkücü kökenli yargı mensuplarının bir araya gelmesi amaç edinilmişti. Ayrıca 17-25 Aralık sonrasında yargı ilk etapta 4 bine yakın hakim ve savcı tespit edilmiş, aralarında Ergenekon ve Balyoz gibi kumpas davalarının savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl’ün de yer aldığı isimler meslekten ihraç edilmişti. Erdoğan’ın da Bozdağ’dan, “benzer bir çalışma yürütmesini ve bu çalışmada sosyal demokratlar ve ülkücülerin de yer almasını istediği” ifade ediliyor.